May 20, 2010

Hasil Jahitan Manik


Yeah!  Hari ni ada customer mak tempah manik ! tak de lah bosan duduk rumah. Yeah. 
Cantik . Ya sangat cantik.  Saya suka kan manik.  Manik membuatkan pakaian saya sangat cantik.  Bukan pakaian je lah.  Macam2 pun cantik.  Cantik dari segi apa tu ye?  Dari segi corak dan kretiviti!
Apa itu manik?  Manik ni sejenis biji bijian yang berwarna warni.  Mungkin di buat daripada plastik , entahlah saya pun tak tahu.  Dekat mana manik tu nak diletak kan eh? Dekat hidung ke? ke telinga buat anting-anting canggih? cis! 

Sudah.  Tak nak merepek lagi, mak saya tengah tunggu saya jahit manik dari tadi [kucing tengah main-main].  Saya sibuk berFBYING dari pagi dan buat blog terbaru.  Nak penuhkan blog dengan hasil sendiri.  Sekarang tengah gelak sorang-sorang sebab Keren gaduh dengan mak dia, anak derhaka kau Keren.

Okey2!  Jahit manik.  Mak saya suri rumah cum penjahit rumah sepenuh masa.  Mak saya dah menjahit lebih daripada 20 tahun.  Daripada mak saya muda lagi mungkin dalam umur 18tahun.  Mak saya memang berbakat.  Saya sayang mak saya.  Saya ada jugak teringin nak belajar menjahit.  Lagipun cita-cita saya nak jadi Designer.  Tapi apa boleh buat, mak saya busy sampai saya panggil "Mak" pun mak saya kata "okey2" hahaha.

So saya ni kira penjahit manik di rumah je lah dekat rumah.

Kat sini nak tunjuk macam mana hasilnya jahitan manik.  Nak tahu?  Jom follow!

(pssstttt2x saya pakai tudung so gambar muka saya  memang tak kan nampak, tangan je la, uuuuuuu)

Bahan pertama yang kita perlu ada adalah jeng jeng jeng

Benang yang dibeli di kedai, ikut warna bersesuaian ye puan-puan ;p

 Gunting yang tajam , tumpul buang saja.

Manik , pastikan yang sesuai jangan kain warna coklat manik warna ungu kan dah macam badut

Kain jangan lupa, penting kalau tak de kain nak jahit kat mana? jari?? auuww!!
Hampir siap! ;)


Puan-puan Dah siap!! Nampak tak?

Macam mana manik tu boleh melekat eh? macam mana ha?  hahaha.  Dah kamu jahit guna benang memang lah melekat.  

So dah dapat pengetahuan dari jahitan manik ni? Inilah yang di namakan jahitan manik.  Yang ni tahap simple , ada yang heavy .  Corak ikut kretiviti korang.  Korang nak buat corak bunga ke, korang nak buat corak daun ke,  buat lah corak spongebob kat baju kurung mesti ada orang tiru. Saya teringin nak buat corak Hello Kitty wah wah.

3 komens:

akiuNo said...

heheh..kat sni baru clear..cantik seriously cantik.....

AiN Z said...

ohh thanks tapi ada penambahan di hujung tangan dia ye tuan2 hehe

... said...

as salam..
cantik ;) saya suka~
buat sendiri tu..menajamkan minda kita sewaktu melakukannnya.