Jun 2, 2010

How to make a link list on blogspot


Comelkan atas ni? Ekekleh, jeles lah tu.
Okey, entry kena bahasa inggeris, semua orang faham kan? Kalau tak faham, anda boleh translate menggunakan saya , ceehee,  Sesuai dengan peredaran zaman yang banyak memberi kita pengalaman dan ilmu,  err, salah tu.  Pengalaman memberi kita ilmu. 

Pada satu hari, eh eh senyaplah, sorry kucing saya mencelah.

Saya memang sakit hati bila entry lepas tak dapat di cari oleh saya, sebab saya masih baru lagi dalam blog ni, T_T sakit hati tu macam mana ha?  Ingat hati, ingat aljabbar. hehe.  Memang ambil masa 5jam untuk buat semua ni, cari tutotial macam mana nak buat list.  Banyak sungguh cara-cara yang diberi tapi tak berkesan langsung.  Cuma pelik ada setengah blog boleh buat benda tu, tapi saya tak boleh.  Ish!  tak boleh jadi ni.  Sama jugak dengan layout profile cara nak tukar warna langsung tak tahu.  

Jadi bila saya cuba add widget cari blog llist and bla bla bla, tak jumpa juga.  Dalam beberapa jam kemudian, bukan jam.  Tapi hari, mungkin selama 3 hari baru lah tahu cara nak buat benda alah yang bagi saya setakat ni, Ohhhh, YOU ke rupa-rupanya.....  Aiseh!

Takmo lagi dah buang masa, sekarang duduk diam2, dan stay dekat situ, kalau nak bawak pop corn ke, vanilla coke ke lagi best!

The right way how to do the link list, not a blog list or something list down like a apakah barang2 yang hendak saya beli shopping nanti, alamak, ayah saya sudah pandang.  kakaka.  

Anda mahukan link list seperti ini?
Want a link list like this?



Apa yang perlu anda buat adalah:

1. Go to Customize.
2. Choose Layout and click the page elements.

3. At the page elements, go to Add a  Gadget.  Up to you where you want to put, sidebar or below header.


4. Will appear a lot of gadjet.  But you must choose linklist and ignore the red gadget.


 5. If you already click the link list, the Configure Link List will appear.  Fill the form.  Letak tajuk/title, leave blank the number of links if you want to show all links. Then put site URL yang nak letak , dan Site name adalah list tajuk, When you completely finish your form, click add link and save.



6.  If you want to add a new link, just go to Configuration tools and add your new link! DOnt worry, can edit also if you want to change the site name or URL.


Terima kasih, sekarang ni I pun tak pening lagi.  Banyak tutorial yang memeningkan kepala.

Pada suatu hari.. Ish senyap! menyibuk je lah.  Sorry kucing saya nak glamour jugak. Shhh.

2 komens:

... said...

as salam..
hehe..teringat masa blogspot tahun 2003. link list bermasalah.
ada ke patut.server blogspot kena serang.link2 pergi ke laman porna.geram je

entri untuk yang ingat2 lupa dan kepada orang baru ;)

suka~

~NySz~ said...

heee~ kak ain.. tlg wat tuto header cam akk..comel! yg bleh kuar bunga tu..siyez smart! kucing akk pun bleh tutup mata.. OMG! comeynya! cmne akk wat?