Jul 12, 2010

Tips Bangun Pagi Tanpa diKejut

Hai semua, selamat petang dan salam sejahtera.  Pada petang yang indah ini, saya selalu duduk di ceruk-ceruk katil untuk membuka laptop tanpa di pandang oleh mana-mana pihak pun, hehe maksud saya sesiapa saja.  Saya lagi suka duduk berhampiran dinding dan tidur  eh bukan.  Buka laptop. 

Pada hari ni, saya nak beri sedikit, sedikit je ye tuan-tuan dan puan-puan, bagaimana untuk melatih diri kita bangun pagi tanpa di kejut.  Pada kebiasaannya saya selalu bangun tanpa di kejut oleh orang.  Selalunya di kolej lah, sebab nak pergi ke kelas kena lah bangun awal sikit.  Nanti tertinggal bas, walaupun dah bayar dia tetap tinggalkan kita T__T . [ Hampeh punye bas ]

So seperti biasa kalau kelas pukul 10 pagi, kita mesti kena bangun lebih awal mungkin pukul 8 pagi masa untuk mandi dan bersiap-siap. So apa yang perlu kita buat untuk melatih diri kita bangun pada awal pagi?

1. Jangan tinggal solat subuh.


Hik hik, ni memang perkara biasa bagi orang yang selalu tinggal solat subuh mesti akan bangun lambat.  Kalau kita tak tinggalkan mesti automatik cepat giler kita bangun walaupun pukul 6.55 a.m. ^_^


2. Tidur awal / Seperti biasa.

Ye, sememangnya tidur awal boleh bantu kita bangun awal, tapi tidur ikut jam kita selalu tidur pun boleh jugak.  Contohnya awak tidur pukul 10:00 malam dan awak bangun terus pukul 6:30 pagi. , manakala ada juga orang tidur jam 3:00 pagi tapi bangun pada jam 6 ke 7:00 pagi.

3. Niat

Cuba awak niat macam ni,
"esok saya nak bangun pukul 5 pagi lah," 
mesti awak bangun punya lah.  Walaupun awak akan tidur balik , hehehe mesti awak akan bangun punya.

4. Kunci Jam

Biasanya kunci jam ni menyakitkan telinga, lagi-lagi kalau pasang volume kuat bila set guna handphone pasang lagu techno, wahahaha.  Sebab tu senang nak bangun sendiri , Biasanya kalau orang kunci jam ni....






Betul kan?  Betul kan? Jangan tipu!

Tapi ada orang tidur mati terus tak dengar bunyi apa-apa, ekekekek, saya pun pernah jugak macam tu.  Phone pun susah  nak dengar, maklum lah, phone dah lama.

Ada banyak lagi benda yang kita boleh buat untuk melatih diri bangun awal.  So ada lagi tak? Hehehe.

37 komens:

Zurina Majid said...

tips yg memang bergune :)

Kazen said...

ade2 satu ag...tido awal laa kalu nk bangun awl haha

encHIx laNDax said...

ahahha!terasa saya yg last skali 2..heheh

Miss Izah Mohamed said...

biasenye dah set mind b4 tidur.. mest bangun. hehe

Nur Areefah said...

no 4 tu bukan tanpa dikejut.
jam dah kejut XD

Hamzah Ian said...

nape aku buat semua ni tp ttp lewat g klass??? grr..

shazika said...

sy mmg susah bangun pagi
tengs kasi tips =)

Jojoe said...

Perli jo nampak....
hehhehe
comel lah jam ain wat tu...
n btl lah, jam enset jo pun mcm tu lah... tapi pagi tadi jam tu mcm tau2 je yang jo nak tdo lagi lima mnt....

Aku Otomen said...

hehe..sm lah macam otomen
tapi awal2 sem nih...rajin lagi nak bangun pagi...
tapi kalo dah akhir2 tuh
tersengaja over slept...hehe

AiN Z said...

@Kazen

hehe.. itu dekat no.2 tu.. hehe

-telordibasuh- said...

he tu semua kena kawal minda..coz if dah set nak bgn sure punya..macam power of mind hehe

AiN Z said...

@encHIx laNDax

yang ni memang biase sangat orang buat kan? ehehe

AiN Z said...

@Miss Izah Mohamed

wah, bagus lah macam tu.. ^.^

AiN Z said...

@Nur Areefah

hahaha, tahu takpe.. jam dah kejut pun tak leh bangun2 jugak kan? dahsyat2x..

AiN Z said...

@Hamzah Ian

mungkin awak jenis yang tak boleh bangun sndiri kot.. curious ni..

AiN Z said...

@shazika

same2 shazika :)

AiN Z said...

@Jojoe

jojoe, tak perli lah.. ni untuk semua.. klau terasa.. hehe.. sorry ye :)

AiN Z said...

@Aku Otomen

otomen, same lah kite.. nak bgn utk last sem mmg susah.. sbb makin lama makin malas kan?

AiN Z said...

@telordibasuh

the power of mind? maksudnye kite kena set kat minda, nak bgn kol berapa, kiranya macam NIAT ke? or lain?

-telordibasuh- said...

ha.a cam niat..coz contoh pose la..
so bile kte dah niat nak pose sure sok comfom pose hehe

AiN Z said...

@-telordibasuh-

waaaa... mesti telor selalu wat cmtu kan? hehehe

Tokabaut said...

Keadaan tidur yang terlampau nyenyak tu dipanggil Rapid Eye Movement. Kalau tido pun xde mimpi dah...biasanya kalau terlampau penat selepas camping mesti jd cmtu...tp tido dlm keadaan tu mmg best giler...bangun rasa tenang jer...=)

http://tokabaut.blogspot.com/2010/07/10-fakta-menarik-mengenai-mimpi.html

AiN Z said...

@Tokabaut

betul3x ^.6

[missYAYANG] said...

tens bagi tips yang membantu ^^
hihihi

is44c said...

waa.hri ni ade klas kul 8-1pm
so,mcm y ainz kata is44c pun kena niat lah dlm hti "esk ak perlu bgun awl utk solat dan ke klas",insyaAllah boleh bgun punye :D

Anne Boleyn said...

hahah yang part tidur mati tu mmg betol. memang tak kan dengar langsung lah kan hp ke jam lonceng ke.

tapi yang pat niat tu ada etol nya. klu kita niat 'esok nak bangun kol 6' mesti bangun. :)

acepa weet said...

alamak nie macam da lambat je utk tdo awal hehe

Amir Izzat said...

kalau Amir.solat dulu..then tido...sambil2 tunggu suma bersiap...tandas pun dah tak ada orang..baru bangun..hehe

AiN Z said...

@[missYAYANG]

sama2 :)

AiN Z said...

@is44c

mesti punyelah.. ^.^ aslkan jgn tidur ye.. hehe

anazeyy said...

tip yg baik.. memg tepat untk sy liat bgon pg sbb malam jd burung hantu... hahahaha

AiN Z said...

@anazeyy

hahaha, zeyy, nasib baik lah burung hantu ,comel sikit.. daripada kelawar.. hehe

AiN Z said...

@Anne Boleyn

:) tapi susah jgk nak bgn kalau tidur lewatkan.. walau pun niat cmne pun.. hehhe

AiN Z said...

@acepa weet

takpe.. esok masih ade.. hee

AiN Z said...

@Amir Izzat

tandas tak de orang pukul berapa? hehehe

SanGAsurA said...

Adesss...tepat2...mmg tepat...bab kunci jam tu mmg terasa sgt2... =p

Izyan Nadiah said...

lau tak nak bgun jugak mcm mne..hihihi