Jul 26, 2010

Tutorial Chat box

Hai semua.  Hehehe.  Hari ni sementara kelas pukul 4 tak mau setadi.  ;p

Alalalala, siannya dia.  Walaupun Eika tanya orang yang salah, Hehehe. Jom lah Kak Ain tolong Eika ye. ^.^  So sekarang ni just nak buat sikit tutorial pasal Cbox.  Dari Sign Up hinggalah nak bagi dia jadi hide show Cbox.

Tak de lah susah sangat, cuma mula-mula siapa yang tak pernah buat tu memang pening kepala sikit.  Lama-lama bila di godek-godek secara habisan mesti jadi senang.


Apa yang perlu kita buat untuk Cbox adalah




1. Address bar, taip " www.cbox.ws "

2. Sign up dan masuk kan butir-butir diri, lepas tu nanti kena login and letak kan password.

3. Kemudian , tekan anak panah untuk GO! Hehehe




Untuk mengelakkan Chat Box awak kelihatan kusam, dan lemah gemalai

4. Klik Look & Feel

5. Klik Colours & Fonts

Dan akan keluar seperti di bawah ini


6. Dua Kotak tersebut, adalah kotak pameran Kod warna yang kita pilih.  Macam mana nak dapat kod warna, just pilih dan tekan je warna apa yang kita nak dalam kotak warna tu.

7. Bila dah dapat kod warna copy and paste dalam kotak NOmbor 7.

8. Kemudian apabila sudah berpuas hati dengan kecantikan Chat Box awak, Klik lah Apply tanpa rasa ragu-ragu.  Sebab kalau tak suka boleh ubah lagi.

9. Akhir sekali klik publish dan copy lah code kat situ.  Letak dalam Widget HTML.


Nak letak Emoticon Comel-comel just 




So carilah dekat laman web mana-mana yang ada emoticon comel2, ambil URL dia and paste je dalam kotak.

Antara laman web yang ada emoticons comel http://www.anikaos.com/


Untuk HIDE & SHOW Chat box

sila lihat tutorial BUDAK NAKAL.  Nak buat kat sini, awak mesti tak leh copy. 

Okey , semoga berjaya!


5 komens:

Hariz said...

Waaaaahhhhhh
Thanks Tutorial
Saya Pun Sangat Tingin :p
Hehehehe

New Entry Prof-Hariz
Ada Apakah Padanya?

Qutiq Ishanee said...

yg emotican cumel tu cane nk wt? ada tk any website? sbb mine is not cbox

Qutiq Ishanee said...

yg emotican cumel tu cane nk wt? ada tk any website? sbb mine is not cbox

AiN Z said...

@Hariz

yela tuuu... hehehe

AiN Z said...

@Qutiq Ishanee

http://www.anikaos.com/ cuba yang ni..

kalau bukan cbox tak tahu lah..