Dec 14, 2010

Belajar A B C ? Susah nyaaa!

Ain Zulaikha dalam kelas selalu mengantuk ya adik-adik.  Apabila dia mengantuk dia akan baringkan kepala dia dekat meja dan tup tup tup dia ketiduran.  Ada sebab, sebab dia belajar A B C kacang panjang je macam awak semua baling-baling batu serembang , opsss bukan baling ke atas, baling ke muka kawan yang menang sebab geram dan tak puas hati.  Huh!  Dengki.

Saya mengingatkan diri sendiri dan semua orang.  Saya tak nak dah jadi malas membaca buku pelajaran mulai tahun hadapan .  Pembetulan! mulai tahun hadapan sahaja!  Hahaha.  Itulah sikap orang melayu iaitu saya.  Cakap je kot, lepas tu tahun depan entah ke lombong ke sungai ke.  Kalau buat pun kalau terasa mood terlebih nak usaha buat jelah.  Lagi-lagi bila semangat berkobar-kobar RAJIN nak pergi tengok konsert Dato' Siti Nurhaliza.  Rajin jugak lah tu kan.  Eh, kalau keluarga saya tengah baca ni jangan marah tau.  T_T

Malas?  Ya, saya ada sikap malas.  Semua orang pun ada sikap malas.  Paling lompat-lompat pun malas nak bangun dari katil yang ala-ala spongebob berair.  Ngiahahahaha.  Maksudnya tidur.  Tapi sekarang saya nak cakap pasal membaca.  Awak semua suka membaca? Haha saje buat ulasan tajuk dekat entry tengah-tengah.. Jawapan saya?  Tidak tapi ada kecuali. 0.o?


1. Blog

Saya suka baca blog.  Best sebab free.  Tak payah kena bayar.  Entry pun best-best.  Di layankan saja semua entry.   Lepas tu berwarna warni.  I like.

2. Majalah

Suka baca jugak sebab dia punya cover nak print mesti mahal gila.  So menarik perhatian.  Lepas tu ada gambar artis cantik-cantik , hensem-hensem, gelemer-gelemer.  Rasa macam wah! Dafi cover majalah Maskulin!  Wah Maria Ozawa cover majalah Dara.com ?  o.0

3. Novel

Isk isk isk.  Nak tisu.. wuwuwuwuw sedih gila sentimental betul cerita ni.  Aku suka dowh watak T dengan A, romantik lepas tu dia berpisah sebab T tu nak kena belajar luar negara, dia orang dating sweet gila weyh, kalau aku dapat T ni aku pelok-pelok aku ciom-ciom dia.  Aku sedih.  Nak bahu.  Tahap penceritaan yang menarik, pengajaran berbagai emosi dan menggatalkan. hehe


4. Ilmiah/Pelajaran

Weyh tolong aku weyh, ambil dekat atas meja aku ada buku kaler pink buku tu buku syariah islam, belakang dia ada nota hitam nota tu nota sejarah, bawah dia tu , haaa tuuuu tuuuuu tuuuuuuu kau ambik dan tolong buatkan aku kopi panas....

Sumpah dowh, buku tu kaler pink ke ungu ke oren ke yang menarik mata pun boleh jadi mengantuuuuuuuuuuuk.


Ada sesiapa terasa sini ? geleng-geleng kepala?  kenyit mata?  Atau terus buat-buat tak tahu? pilih-pilih..  Okey, kenapa lah susah sangat nak tanamkan diri baca buku pelajaran eh?  Susah kan?  Tahun depan, kita sama-sama berubah.  Buku pelajaran a.k.a buku teks sejarah yang dah berkarat tu, sila-sila lah cloroxkan dan sidai dekat atas mata dan tidurrrrr.  hahaha jangan buat macam tu eh adik-adik.  Saya mengingatkan diri saya juga dalam masa yang sama saya ingatkan diri awak jugak.  So Ain , berubahlah untuk diri sendiri.  T_T  baik lahhh T__T

48 komens:

Nuraini S said...

Haha sama lahhh . Malas baca buku , =.="

Izzat Aziz said...

Bab membaca ni, blog no satu memang suka sangat baca, tak kiralah pasal apa baca je.. majalah kurang skit, tapi memang suka majalah wired dengan junk. Novel, time cuti je baca, time tak de kerja.. novel the girl who played with fire pun dah kat 3 bulan tak habis-habis lagi.

Ilmiah untuk exam ni tak minat sangat, lebih prefer something yang non fiction, tentang politik dan ekonomi yang ringan2..hehe

azi nur said...

haha...same lorh...buku pelajaran?? ya ampun mintak tolong jgn duduk dekat2...hoho

titirara said...

Hehe . perkare yg sering terjadi kat tira :)

gud entry !

EmanCloud said...

hahah x leh bla alasan dalih last2 haha ain jom mines eman banje tgk! hehe

Amirrah Zawani said...

i pun malas nak baca..
tp baca blog terus rajin, hari2 baca.. tambah2 blog yg cantik.. syok ja baca :)

Amirull Izzat said...

huhuhu..samalah kita..samalah...hahah.

amir pun nak berubah taun depan!! (apsal tahun depan bukan sekarang?)

"sebab nak buat jahat sikit lahi.."

hehe..

aduhai..kenapa ek baca buku pelajaran boleh mengantuk? blog n majalah n komik n novel tidak pula?

Harus dibuat kajian nie. hehe

Yanie J said...

klo novel/blog tu yanie stuju hikhik,yg lain jrg le bc...lg2 klo buku pljrn lomah seluruh bdn dbuatnya [huhu]

ANATI SOKI said...

go ain go! never giveup! hehehehe...
mathematic? adoooih.. anat lemah

kembatolo™ said...

hamek nota buat bungkus nasi la kalo gtu cik ain.. hahaha

Ain Zulaikha said...

nuraini s : hhehehehe shhh diam2x..

izzat : ngiahahahah kiranya suka membaca jugak lah tu

azi nur : eh tak leh la macam tu.. hehe

titi : hahha rasanya semua orang pun macam ni T_T

eman : ngiahahahah alasan tu tak munasabah la.. hehe.. owh nak belanja yek..

amirrah : haha tau takpe.. sampai ketagih dah , nak baca buku pun sebelah mata

amir : tahu tak pe kan? haha cakap je tu..

yanie : bukan lemah je buka je buku terus pengsan..

anat : hehehe tq.. same lah kit tak suka math kan...

kemba : hahaha tak kan lah nak buat mcm tu membaziak ja nota tu

Puteri Iqa Izyan said...

hehehe...addict sgt dgn novel. suh bce novel spnjg taon pun takpe. huhu :P

Amna.Qadeeja said...

hahah setuju sgt ain ! kalo bab bku pelajaran kim salam jelah,kalo blog novel ke hape menganga duk baca bwahaha ;D

rossoneri said...

keterpaksaan untuk baca buku,kalau x,jadi org budus susah pulak...haiyo

shahjiehan said...

baca quran je lah..free je...dapat pahala lagi tuh..ahaks. =))

miss lolly a.k.a luvfareda said...

suke bace n0vel n majalah. n0n 3 blog. n0 4 baru buku2 ilmiah T__t

Fyzal said...

business mathematic for UiTM - that's look interesting even though i'm not from that kind of field :)

sya hassan said...

haha..lebih krg cik gbu je..
law cik gebu bce bku..
xsmpai 5minit..msti da duk kat dunia laen dahh [bermimpi]..haha

Bayu Kenangan said...

kalau nak baca buku pelajaran memang susah. tapi kalau kita kreatif insyaallah kita akan suka. ingat dulu... masa sastera kena baca dan pas tu Cik Siti wat kartun... bayangkan spt dlm buku tu.

hiro said...

ittew nk stdy sme2 ngn awk..awk taknak..haha

Wan Gerrard said...

tak leh malas2 baca buku la =P

Raji berkata said...

hahahaha
aku pun suka menangguh
last2 sndri menyesal =.="
time tu bru terhegeh2 nk study sume

aku suka baca blog
hohoho best owh
semalas2 aku nk bce cerpen pun,
kalau entry yg dh pnjang cm cerpen pun ak xrasa malas nk baca XD

kalau novel aku rajin gak
dalam sehari dua baca phtu stop =.="

PiKOk said...

Pikok alergik dgn buku..
Bukak je terus menguap..nyiahahaha!

Fariq said...

haaaa,, abes pon bace,, lupe lak nak komen ape tadi,, ngeh3x..

Honey Daa said...

baca jelah buku tu jgn byk bunyik! hahaha =p chill out ain huhihuhi =D

NuR 'aQiLaH said...

boikot no 4. boleh?
huhu -_-"

Ain Zulaikha said...

iqa : wah mesti hebat kan iqa bca novel. 500ms agak2 boleh habis dlm 3 hari.. hehe

amna : hehe amna sy tak nganga tau.. hehehe

rosso : terpaksa? bagus2..

shah : ini kan untk pelajaran.. al-Quran tak masuk lah T_T

miss lolly : hehehe same la kita .. ilmiah di ketpikan..

fyzal : T_T yeke?

cik gebu : hahaha tidur je lah kan? itu je paling best bila baca buku

bayu : buat kartun? waaa makan byk masa tu

hiro : hahaha bila masa pulak..

wan gerard : hahahaha baiklah ..

raji : hahahaha kira baik lah stop, daripada sy ni baca kulit pun terus stop.. hehehe

pikok : haiyooo!!

fariq : hahahahah buat lawak ape ni?

honey daa : nak di jadikan entry mmg kena banyak bunyi.. hehe

aqilah : haha tak pasal2 kena saman dgn kementrian pelajaran.. jangan okey..

aniji said...

hahah..rasanya ramai student suka study last minit...hehehe...kami pun slalu mcm tu...tpi xelok sbenrnyee study last minit...

Ain Zulaikha said...

aniji : hahahahahahah

E.d.Y said...

xsuka baca buku..suka tgk gambar je...huhu

Si Gadis Semasa said...

blog dengan novel mmg sumber bacaan nombor satu . buku bisnes math tu , errr , rasa nak muntah pulak bila tengok :D

fyna said...

haha..kalau bnda lain laju je kan..kalau yg penting2 ni cm mls je..i pon mcm ni la time study dulu..haha..ain! jgn mls ok! hehe

penaberkala said...

aiseh, bab2 membaca ni kureng sikit
sejak berblogging ni baru start minat utk membaca
tp novel blom pernah la,haha

seb baik buku pelajaran mampu utk dibaca, klu tak konpem hancus

btw, jgn malas2
tak elok utk masa depan,kah3

Solihin Zubir said...

haha.. samela.. sy salu gak amalkan study last minit..
ala.. study awal2 kang lupe plak.. hehe.. ;-p

twinkle twinkle said...

hehe tu la kak en,,kite ni asyik ikot nafsu selalu ehhe

mie said...

relax la dulu..
esok exam baru study...
hahaaaaa

Sepi tanpa mimpi said...

saya suka baca komik lah. haha

kay yea said...

eh genius xpe..x bce buku~~ :p

Ain Zulaikha said...

edy : hehehehe lepas tgk gambar ?

gadis semasa : hahaha jgn muntah sini ye.. hehe

fyna : baiklah ;)

pena : baiklah.. hehe thanks..

solihin : hahahha :D

twinkle : nafsu?

mie : hahaha jangan tiru aksi ini..

sepi : hahahah komik senangnye nak masuk otak

kA : hahaha susah nak cari org genius..

Ali ridha said...

tidur siang hari.
malas nak baca buku.

HaNTwO said...

pokcik suka baca buku kereta je...kalo buku blaja selius ngantuk gile..

Cik Gallus Gallus said...

sejak cuti sekolah ni langsung tak bukak buku..nampak buku pon takk.,,dok simpan dalam kotak je

merahitujambu said...

lama dh x baca novel

HZQH said...

kehkeh, biasa lah tuu :)

Ain Zulaikha said...

ali : siang mmg la malas. cuba bca malam sure tidur terus.

hantwo : kereta? owh . semua orang pun ngantuk pakcik jangan risau. semua orang normal.

gallus : hehhehe memang lah dah kata sekolah cuti mestila nak enjoy tak kan nak pegang buku kot.

merah : hehe

hzqh : ape yg biasanya tuu?

azana said...

hehee...sy pn suka bc buku gak.. tp buku ilmiah cam kureng ckit... ;0

MIMIE AIZA said...

ohooo.. tu buku bisness math tu x nak pandang dah. mimpi ngeri ooo hahaha

:)

afiqah said...

hahha, sume orang akan merasa benda ni. hahaha.