Dec 16, 2010

Jual ikan kat pasar malam lagi bagus

Malam tadi makan nasi goreng.  Sedap gilaaaaaa, gila tu sila baca 6 harakat.  Dan saya rasa sekarang perut tak berapa nak sihat sebab makanan semalam punya semalam. Banyak sangat makan.  Saya makan 2 bungkus, adik lain makan 1 bungkus je.  Dia orang pun lapar jugak, saya pun lapar tapi saya dah dapat 2 bungkus, so itu saya punya ada dalam perut tinggal nak buang balik je.  hahahaha gelak jahat.


Jual ikan bisnes yang terbaik , ya lah kalau duduk dekat pasar malam tengok orang lelongg lelonggg ikan ramai berkerumun lepas tu yang lain beli sampai 10 kilo.  Tapi jual ikan yang saya nak cakap ni tak berapa baik sangat.  Sebab orang boleh annoying dengan sikap ni macam jual ikan yang berbau hanyerr mata merah dah lembik-lembik kalau baling terus hancusss.  Ektuelli sikap pentingkan diri ada baik dan ada buruknya, kenyit-kenyit mata sambil senyum menggoda.


google

Yang paling tak bagus bila kita tau satu maklumat, satu maklumat daripada satu pihak.  Maklumat tu penting sangat untuk semua orang jugak tapi kita diam-diam je tak bagitahu yang lain.  Itu salah satu orang yang syndrome nasi lemak okey.  Tolong jangan bakul sampahkan ayat saya.  T_T , Sebab dia orang suka sangat duk sembunyi-sembunyi dalam kelambu bila dapat pisang dekat tangan.  Ek eleh , apa barang pisang.  Aku lagi suka nasi ayam.


Lagi satu , ada banyak sangat orang dekat dunia ni dia guna-gunakan orang lain.  Nak tahu hidup senang je.  Susah orang dia tak fikir pulak.  Kalau jadi manusia, kita kenalah fikir jugak susah orang ya tuan puan sekalian. Dan juga kalau awak bahagia je sentiasa  dengan orang sebelah awak tu tapi orang sebelah awak tak selesa dengan awak, tak guna jugak.


google

Dan bak kata madam Y saya , ada baiknya pentingkan diri contohnya , kalau dalam pelajaran, madam Y selalu kata dalam pelajaran kita kena ada sikap pentingkan diri, ya lah kalau kau jawab exam nanti kau kena jawab sorang-sorang , ada orang nak tolong kau ke?  so kalau ada orang tanya jawapan kau diam je lah.  Buat-buat pekak tak pun tahan diri jangan pandang kawan yang suka buat bunyi pelik-pelik macam bunyi ekzos  nak meletop, owh kantoi pulak saya berpengalaman!  Itulah sikap pentingkan diri yang positif.  Saya nak tambah lagi, kalau kau tengok bas dekat depan tu dah jalan, kau lari lah cepat-cepat kawan belakang tu biar dia lari sendiri hahaha tak kan nak kena tolong lari kan dia pulak.   apa aku merepek ni?


 google

Sesiapa yang ada boyplen dan girlplen tu, or Suami dan Isteri, kalau boleh jangan pentingkan diri sendiri mengada-ngada nak rindu-rinduan sampai kekasih hati awak semua nak memandu pun nak calling-calling. I miss you darling jangan letak phone tau, I nak dengar sore you. nak tunggu you sampai sini lagi 5 minit ? lama lah darrrrrling auuuuwwwwwuuuuukkkk gaya vampire. hehe.  Fikirkan keselamatan orang kesayangan okey.  Nyawa mereka lebih penting.  Ke awak semua takut dia orang bonceng lelaki or perempuan lain? haaa kantoiiii.


Banyak lagi kalau nak senarai.  Apa salahnya pentingkan diri sendiri kalau diri sendiri terasa susah nak terima beban yang di tanggung. =)  Ada betul? Tarraaaa betul? adik mannnis abang kacccak....

55 komens:

cHempaka dewi said...

tp pentingkan diri dlm pelajaran bkn tak baik ke...=)hehehe

Izzat Aziz said...

Ada lost skit2 kat tengah2 tu kena baca beberapa kali.. haha

pentingkan diri ni boleh, tapi pastikan kita anggap orang lain pun sepenting diri kita gak, barulah adil.. :)

Cik Gallus Gallus said...

setuju bile kak ain ckp pasal pentingkan diri sendiri waktu exam..
bile diaorang tanya jwpn saya buat tak tau je la..bile habis exam ckp saya ni kedekut..ape lagi naik angin la bile ckp mcm tu..

-telordibasuh- said...

hahhaa...ain mlm ni ade pasar mlm jom jual ikan hahhhahaa

Amna.Qadeeja said...

hahah yg bab boipren tuh cm berpengalaman je ain?keh ;D

Puteri Iqa Izyan said...

mak ai. dua bungkus sebat?

huhu..hebat.nsb bek kecik je..

The Nurul said...

jangan letak phone sampai i tdo. hahahhaha boleh? kejadah nye la
pangai macam tu :p

Hanisah Safian said...

pes time datang sini!

comelnyoo blog nih! comelnyoooo comelnyooo comelnyoooO!!

Panglima Arep said...

huhu.. betol2.. tak elok selfish ni,,
nnti org benci, tp klu apek kt pasar yg sellfish, sy beli jek.. ikan patin masak lemak cili api sodappp... hehe

HZQH said...

betul jugak tuu, satu lagi

jangan pentingkan diri,
kelak merugi diri.

cehh baca ala ala pantun 2 kerat ye kak :) hehe nice post

aniji said...

heheh..sngt penting untk jadi selfish di saat exam....kang xpasal2 ngan kiter2 skali kena gantung...sbb bgi tiruu..huhuhu

afiqah said...

selfish. penyakit yg semua manusia ade. percaya lah :)

nazirulhazwan~ said...

abes penjual ikan nak jawab ape klu omputih soal die keje ape??hehe

Fyzal said...

pentingkan diri sendiri memang sikap tak elok - secara general. tp ada konteks yang memerlukan kita pentingkan diri sendiri.

cik ain dah tuliskannya dan saya setuju. benda2 penting yg kawan-kawan kena tau kita kongsi la except masa exam la. hehehehe. kalau time tu nak share2 gak memang kena halau la jawabnya.

nice entri. okay saya beli Ikan cik ain 10 kilo. brape harganya? ape? free!?? cik ain ni memang tak pentingkan diri sendiri la :) hehehe.

sya hassan said...

nk pntgkn dri sndri 2 blh je kalo kene pda mse dan tmpat an??

mahal ka ikn ang?? xpo2.. ceq nak bli jgk ngan ang..hahaha

kembatolo™ said...

bak sini 3 kilo ikan.. boleh? =P

ape motif ayat last?"adik mannnis abang kaccak? kahkahkah..

AIMAN said...

rasa tingin plak nak gi pasar malam.. hee

Yanie J said...

haish ckp psl ikan ni,knp smpai skun yanie msh xknl nama2 ikan..huhu..
hahaha..
pntgkn diri sndr mmg ngek,lg2 klo kite 1 kmpulan,klo de sorang pntgkn diri sndr mmg lingkup ar..pglmn tu!

Kamil ace said...

kadang2..selfish tu penting..hahaha
tp jgn la sume bnde, mmg mkn kakitangan la..hoho

azi nur said...

adaaa betulll la ini setoly...huhu

dabuldahi said...

buat relax...

Zulfahmi Abidin said...

mcm mane dari cerite pg pasar leh masuk cerite lain nie.pening kepale aku.grrrr..

Terkini: Lepak makmak CSI | Alasan aku tak masuk Amazing Race Asia | Lady Gaga berlakon filem 10 tahun dulu

Fariq said...

nak g beli bakul agkt sendiri kalau g pasar.. nak beli ikan takde tempat nak masak,,

~hAKim ZaiLAn~ said...

jawab exam sorang2?kitorang jawab ramai2 cik ain..baru ade cooperation..hahahha

nas said...

selalunye pntingkn diri brlaku bile dpt soaln bcor...
cettttttt.......
*tibe2 geram*
hek2

ANATI SOKI said...

setuju!! selfish ini jugak boleh mendatangkan keadaan saling bermasam muka sesama kawan..
haaaih.. kat tmpt bljr anat.. diorng dpt soklan spot..tapi taknak share ngn clasmmate lain. rasa cm nk sepuk je sorng2.. :)

Raji berkata said...

hohoho
mesej nih sesuai tuk ak =.="
kdg2 kalau jawab kuiz guna 2 kepala
lol

dak eina said...

kih kih kih lucu entry nie...sikit pon xterasa tang bf ngah drive, kte sibuk2 cll :P

merahitujambu said...

KADANG2 NK PENTING DIRI PON TAK SANGGUP TPI LAU DH JAHAT SANGGUP JE..=P

penaberkala said...

haha, dalam exam pun masih tolong member
x sanggup bila ada yg tnya dan buat tak peduli,aish susah2

tp kalau nk cam org pentingkan diri ke tak mudah je, cuba uji dia sekali
try mintak tolong time kita susah, klu tak dpt tolong tuh, maksudnya ada la tuh bau2 bacang sikit selfish

nice entri

rossoneri said...

tak sepanjang masa kita harus pentingkan diri sendiri, dan xsepanjang masa kita harus fikirkan orang lain..eheeeee berpada2 saja

kay yea said...

kdg2 je penringkn diri neh baek~~ ;)

Pendekar said...

hehehehe....rindu-rinduan jadi kenangan nanti....


Pendekar Menyorok Di sini..(^_^)

Yann Mazian said...

boleh pentingkan diri, tapi biarlah fikirkan dulu akibat2 nya jika pentingkan diri. hehe

nak kena sesuai dengan situasi jugak kalo nak pentingkan diri. :D

Sepi tanpa mimpi said...

saya tak suka jual ikan, tapi saya suka makan ikan. hee

E.d.Y said...

betul2..betul saya kacak...hahaha..xpasal...

Chaoi said...

betol gak tu..jual ikan dapat duit tapi kalau selfish dapat aper?dapat maki jer la..muehehe

Solihin Zubir said...

kalau dpt soalan bocor exam tu, kongsila..
jgn nk berjaya sorg2 je.. hhahaha..

MIMIE AIZA said...

hahaha.. bagus entri nih..

lolitasinta said...

selfish !!!
huh !
reject owg yg cmwuu !
huhu .
;DD
saye tidakkann ?
hik

mie said...

jom jual ikan....
sambil tu, boleh pentingkan hasil jualan juga..
heheee

Amni said...

pentingkan diri masa exam tak pe.. tapi jgn pentingkan diri masa belajar.. hehe.. ilmu share ramai2 la kan.. amsa exam jawab soarang2... hehe

Ujang9897 said...

tanak jadi penjual ikan..hehe

anda dia tag..sila masuk sini hee

http://azfar9897.blogspot.com/2010/12/award-dari-lm.html

Ain Zulaikha said...

chempaka : haha kalau org tanya awk masa tgh study jangan lah kedekut ilmu. kalau time exam je lah pentingkan diri. tak je kalau org yg tanya jawapan tu selalu pointer 4 felet. hehe

izzat : yaa betul.. :)

gallus : heheheh bagus la kalau cmtu, :) pandai gallus.. biar org kate gallus kedekut. sebenarnya gallus nak tolong dia orang je.. hehe

telor : jual ikan? nak ke? ada modal tak? hahahahah ain jadi model jual ikan.. telor tukang jerit..

amna : hahaha biasalah tu. semua org pun buat gitu..hehe

iqa : apa yg kecik? T_T

the nurul : hehehe itu tak tahu la, tnye la your sayang.. huk4x

hanisah : hahaha are you okey? thanks singgah my blog..jap lagi sy terjah awk lak..

panglima : ngiahahaha, sy tak suka ikan keli

hzqh : tau takpe, pantun 2 kerat tu byk maksud tuh.. hehe

aniji : betul tuuu ^^

afiqah : yes, semua orang ada. kalau tak de itu bukan manusia..

nazirul : haaaa mengarut dahhhh.. hahaha

fyzal : hahahaha , 10 kilo lapanpolohhengget. hehhehe

cik gebu : yesss, betul.. pro and kontra.

kembatolo : hehehhe motif dia entah, nak panjangkan ayat je..

aiman : hahaha nak pergi pasar malam? roti john 1!!

yanie : tahu takpe.. kenapa orang skrg suka pentingkan diri dalam kumpulan, asik dia je yg nk menang n ikut ckp dia, kalo cmtu kit xde kerja la gitu

kamil : makan kaki tangan? hahah nak ke? haaaaaa

azi nur : hahaha mmg betul pun laa..

dabuldahi : ape buat relax?T_T

zulfahmi : awk tak baca sampai habis dan sy pelbagaikan tajuk .

fariq : haha merepek..

hakim : time final awk bincang ke? best kilo...

nas : hehehe buat ms ni tak pernah lg ada soalan bocor..

anat : hehehe biasa la tu. dia org nak sedap sorg je, hahaha.. xpe tgk la result diaorang cmne..

Ain Zulaikha said...

raji : hahahha meniru ke?

dak eina : hahah sis eina, hahahah sape terasa tu mmg dia pernah buat kot..

merahitujambu : hahha jgn la jadi jahat..

pena : hahaha haaa kantoi pernah pentingkan diri.. hehehe..

rossoneri : yesss :)

kA : agree!!

pndekar : hahahaha ya lah

yann : hehe agree to u :)

sepi : sy tak suka makan ikan.. haha

edy : haha merepek..

chaoi : yes, betul tu.. maki hammun..

solihin : ada pengalman? hehe

mimie : awk boleh gelak je ke, hehe thanks..

lolitasinta : loli katakan tidak.. hehe

mie : huwaaaa apesal asik pasal ikan je ni, ini entry selfish la hahaha

amni : agree! :)

ujang : huwaaaa tag lagi? hahahaa orite2x..

HaNTwO said...

pentingkan diri tu bagus ape.... :)

Si Gadis Semasa said...

pentingkan diri ada tempat dan masanya kan ? pandai pandai lah lagipun dah boleh fikir secara waras . betul tak ? :)

cik EPAL said...

selfish??? kadang kadang kena jugak selfish. tapi tengok gak situation macam mana

Ain Zulaikha said...

hantwo : hahahaha hantwo saja yang kata bagus.. asalkan kena pada tempat..

gadis semasa : ye betul tu.. :)

cik epal : ye betul tu.. :)

Mohamadazhan hjDesa said...

byk la xjujur kan dalam perniagaan, semua nak untung ja

✿ CikCimi said...

oke sampai hp pon kua darah.
=.=

EIGHT IS SAMANIAH said...

saya dah jatuh cinta ngan ain..eh mukan2..ngan belog awak lahh..shukenyer =)

nelly said...

jrg on9 ym .
hahaha

lau on9 ym . .
JAM je

ggrrr...

HonEyBuNNy said...

itu pada tempat dan kesesuain tok kita selfish kan....;-)

MIMIE AIZA said...

sy gelak sebab lawak baca masa exam buat bunyi pelik2 tu. sebab teringat masa tengah jawab exam. :)