Apr 27, 2011

Tips to improve your typing speed / skill part 2

 PERHATIAN : Sila baca dari awal untuk lebih faham :)

 Tips to improve your typing speed / skill part 1




Saya dapat feed back dari entry INI, ada yang nak follow ada jugak yang kata susah.  Actually memang lah susah, sebab pening kepala nak belajar sebab benda ni memang kita tak biasa dan ia perlu dibiasakan.  Kepada sesiapa yang boleh menaip dengan laju congratulations saya ucapkan.  :)  



Sebenarnya saya buat entry ini just nak share, tak sangka pulak ada orang nak follow, jadi saya akan buat secara berperingkat.




Continue lesson



Amacam?  Dah tahu mana kedudukan huruf    a , s , d , f  dan  j , k , l , ;   dengan betul?  Sekarang apa kata awak test balik keupayaan awak dengan menaip   a , s , d , f  dan  j , k , l , ;   dengan pantas tanpa melihat keyboard.




1.  So, sila buka notepad atau Word.  Sekarang!


2.  Taip huruf di bawah dengan laju dan tangkas tanpa melihat keyboard.  Jangan sesekali pandang keyboard okey.  Kalau pandang memang tak aci!!   Letak jari jemari di kedudukan huruf dengan betul.  Ok mari kita mulakan!


asdf   asdf   asdf   asdf   asdf   asdf    jkl;   jkl;   jkl;   jkl;   jkl;   jkl;   jkl;   aaaa   aaaa    ssss    ssss    dddd    dddd    ffff    ffff    jjjj    kkkk    llll    ;;;;    jjffkkddllss    adsf    jkld sl;a    ;;aj    kala;    ajaj    jaja    ahah    ;kjl    as;l    ;asl  dskl   jfkd   asdf   asdf  jkl;  jkl;   ;llkj  ;llkj   ;lkj   ;lklj   fdsa   fdsa   fdsa   aaa   a   f    s    d    s    k    j   l   ;   j   s   ;    j   s


Lakukan berulang kali , kalau boleh lebih dari 10 kali dalam sehari.  Okey tak?  Kalau okey, bagus.  Kalau tak okey, jangan putus asa, cuba lagi dan lagi.


Jadi kita teruskan dengan huruf seterusnya iaitu g  dan  h pada minggu hadapan   :)  Esok nak Final, paper last.  Pray for me. 

41 komens:

APi said...

dah last paper?
saya baru nak start esok..
hoho..
gud luck ye..

syufaa said...

wohooooo..tergeliat jari kuuuu.hahaha!

ehhh gudluck esok tauuuu! :)

iz said...

tapi ain,saya pakai 2 jari je taip...boleh ke ni?

Far8 budak baik said...

dah try tak bolehh ahhh..
aku taip mmg tgk kot keyboard
kot..hahaha..
gudluck final paper..
mkn je buku tu

cik heroin said...

haha, malas nak buat -.-

caliph shuriken said...

gud luck utk final.. gambatte ^^

latest en3: antara Mentor & AF

azi nur said...

gud luck ain!!

bantalbucuk said...

good luck..!! ^_^

Miss b said...

eh lama x dtg sini

ade kelas menaip ye

hihi

Miss b said...

eh baru saya pasan,

saya menaip memang tak pandang keyboard.

tande nya???

maksud nya selalu sgt online. bahahahhaha

SuFy said...

gud luck dear..GBU ^_^

nis humairah said...

wahhh~
tape2, nt abeh final baru sy dtg blajar balek,
gd luck final!
baru je abes satu paper,huhu

noorcahaya said...

tips best ! cant wait untok next entry :)

emieysandra said...

okey3..iyer2 je nk buat, hahaha..

Misz-sakura said...

Heehe, disebbkan byk sgt esemen2, thesis n keje2 len yg perlukan typing, alhamdulilah skg dah ley type straight,looking to the screen hee. Oh, ain terlewat plak. All the best for the last paper ! Ganbatte nee~ ^^

yatie's EPISODE said...

haha. bleh lah mhon jdik lect document processing! haha

Cik Nyna said...

masa sem 1 dulu, ada subjek computer .lecturer ajar bnda ni . siap bg game dia lagi .tp still xleh . *malas actually* ;)

Izyan Masri said...

ASDF HURUF YANG PALING SELALU YAN SILAP TULIS XD

iwan_dextrous said...

hihihi...bgus utk yg bru nk blaja..len kali buat video...hihihi

Syafiq_Elf said...

Good Luck Akk ^_^

Peja said...

taip laju, tapi xikut skima die :D

missh aryeika said...

gud luck 4 your final syg !!
omg ! rase macam nk terkehel tangan neyh ..

~Nabilah~ said...

trsgt sgt la brguna...thank you k....btw,gud luck...

AdiaLuze said...

Wish u all the luck in the world little sista !!! :D

Shida Radzuan said...

masih follow kursus ain..

GudLuck exam ain ^_^

dabuldahi said...

ohok ohok ohok. terbatuk. ni tengah taop samhil tak temgok ni. keajualan sekarang melebihi dari kelajuan cayaha. taip tanpa menekan sebraang butang delete. Lajunyaaaaa.. terima kasih kerana mngeajar saya. hahhahahahahaha...


melampau gila.. ahaha

Botak said...

macam susah je..
hahahaha..

Qaseh dalia adelia said...

TENGAH BELAJAR NI SIS .. HAHA TAPI BILA BERBLOG NI KAN AUTOMATIK MENAIP DAH MCM INGAT SATU2 KEYBOARD WEEE

zacky ~786~ said...

uit cm susah jerr ~ adehh ..
gud luck exm.~

Rashid said...

satu perkongsian yang baik sekali ..

Tiba-tiba teringat pula semasa menunggu result spm .. 4 bulan belajar menaip. Dulu guna mesin taip .. hasilnya baik sekali. Sekarang dah tak payah tengok keyboard ..lagi pantas kerna guna komputer ..

MIMIE AIZA said...

goodluck ain :)

Fiya Ahmad said...

hahaha.. menggigil tangan.. boleh taip laju tapi kene tgk keyboard gak.. kalau tak, mmg kluar perkataan len la jawabnye.. hehehe

Amy Hypo said...

ouch good tips. cant wait for the next. gudluck btw :)

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

cikgu...mane ni..? :(

cik bunga datang nak...... adee, dehhh

Anati Soki said...

heeee.. baru tau ada sistem typing cmni.. hehehehe.. nice one

diana said...

baru belajar menaip :p

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

OE taip agak laju sebab OE menulis novel..
jadinya tak kisah kalau tak tengok keyboard pun....
OE bolehlah...
hehe...

tapi memang nice tips...
OE dulu pernah jugak try tips2 nak menaip nie...
tapi tak berkesan untuk OE...
jadinya OE buat skill sendiri...
hehe...

practice and keep practice...
itu je keynya...
hehe...
(n_n)

De'din said...

owh,, mcm ni rupanya nak taip dgn betul,,

=)

lolitasinta polkapolkie said...

laa . ain zulaikha stdy mane ek?? amek om ke at uitm ke poli???

same laa cm loli !!!
na kate da expert ta agt laa . speed pn bpe second jee kowtt . hee . rep aw !! na tawuu !
hee^^


btw gudlux dear !

Mar said...

yey ada sambungn..btw good luck..

Ini Kisah Tia said...

wooo ~ asyik tersilap asdf , asdf , asdf !! huhuuuuu .. waaa . susoh le pulok ..