Apr 26, 2011

Tips to improve your typing speed / skill part 1

PERHATIAN : Sila baca dari awal untuk lebih faham :)


Introduction


Semenjak jadi pelajar Office Management and Technology ni, daripada semester satu telah dididik dan dirotan untuk menaip secara laju tanpa melihat keybord.


Daripada dulu kena taip satu-satu, agak-agak lah dalam seminit untuk 2 ke 3 huruf macam bertatih, sekarang ni macam pelayan gi mintak order korang tak sempat nak order lagi ni, terus pelayan tu KATA!  " ok bos siap! "


The fact is, tak semua orang ada typing skill dengan hebat.


Why you  should have typing skill?


Skill menaip perlu ada pada setiap orang, sebab kalau nak mintak kerja , bila orang tanya " awak boleh menaip dengan pantas? " , jika awak boleh sudah tentu dengan penuh bangga awak jawab " Of course, why not?? " . 


Tak nak mengarut banyak sangat sebab ni LEARNING ENTRY .So, now I will teach you how to improve your typing skill/speed.  Simple as you Sleep on your bed.  Saja nak share pengalaman dalam bertyping.  Tak kan nak sorok ilmu kot kan.







1. Pada gambar di atas, Sila letakkan jari jemari awak tu dekat atas huruf yang telah di tetapkan.

2. Selesakan keadaan jari.

3. Buka Word atau notepad.

4. Cuba mulakan pada tangan kiri iaitu pada huruf a , s , d , f.  Berlatih dan hafal kedudukan huruf tersebut.  Kemudian , teruskan dengan tangan kanan iaitu pada huruf j , k , l , : .  HAFAL YA!!



SELAMAT MENCUBA!!!


bersambung...


nasihat:

  • Korang kena banyak bersabar.
  • Korang kena banyak berlatih.  Selalu ya.
  • Jangan menaip terlalu lama lebih dari 2 jam, akan menyebabkan Carpal Turnel Syndrom.
  • Duduk dengan selesa.
  • Kalau ada game typing lagi bagus contoh http://www.typingtest.com/.

45 komens:

HAJAR hasan said...

err.. tak biasa. kena banyak practice.

Cik Yana said...

Hah? Bersambung?? Excited nak belajar lebih. Cik Yana boleh menaip tak tengok keyboard tapi berterabur la kadang2 huruf tu. Hahaha~

Lots of Love,
Cik Yana

Mar said...

thank atas ilmu baru nih,..cpat sambung...hehe

Encik Ska said...

Thanks for the tips!
Encik Ska taip punya lah lambat. Hehe.

jaya jr said...

ade blog pon boleh jadi sebab dari slow jadi makin laju menaip..sebab selalu duk update..hehe

♥ a Y e N g ♥ said...

wahhhh boleh try :))

Budak Chomot said...

Wah bestnya! Nak trylah. Hee

MéuzAngelo™ XXIII said...

skrg nk typing pejam mata pun boleh.. hehe biasakan tekan button Enter guna jari kelilingking kanan.. :)

bantalbucuk said...

kita pernah try juga berlatih guna skill ni kat game shark typer writer tu..(betul ke tu nama game tu ek..? lupa pula..hehe)..tapi kita still susah nak dapat tangkap nak hafal kedudukan dia.. :p

Misz-sakura said...

Ain...Dear ! Hehe domo arigatou follow mine ! Terharunya blogger hebat folo blog picisan mcm sy ni, tenkiu2 *Big Grin*. Neway, dah lama sebenarnya nk folo blog ain tp x dpt, sbb blog ad prob, x dpt folo org, ntah kenapa tah huhu, but dont wory i ll owez skodeng2 ur blog hehe n be ur silent reader selama nih, ceewah hee. Thanks again ! =')

Shida Radzuan said...

bagus lah blog ain dah buat kursus typing..nk follow :)

emieysandra said...

ain..sy buat ni tau, nk prktis taip cpt jgak la..ehehe..

Fariq said...

saya taip main blasah je... asal kuar ayat sudah la.. kehkeh.. tapi bila taip dah laju sgt tanpa tgk keyboard rajin palk typo... ha tgk tu dah de satu typo... :p

NasZ said...

Teringat masa studi OM kat UiTM Seri Iskandar dulu. Huhu. Setiap masa tangan kena biasakan pegang keyboard. sebelum tido pun kena bayangkan tangan tengah menaip sambil tutup mata. huhu... Bagus info ni. Saya nasib baik sebab masuk part 3 sampai part 4, kena jadi setiausaha agong MPP. huhu. penat menaip surat, kerja kerja, minit mesyuarat, memo, agenda dan macam-macam lagi. So, secara tak langsung terus boleh taip agak laju la. Tak la laju sangat. huhu..

PEREBUTAN ... PART 4

~QaSeH_aDeK~ said...

pernah belajar .masih ingat kedudukan jari tp tak praktik kan .haha .thanks kak ain ! ;)

NisaAdnan said...

whoaaa WAJIB cuba ni.
skang jugak org try ^^

ecah said...

wuhoo..sgt nice lah ain..

Eyra said...

ouh .cmtu ea .thanx for ur tips ;)

iwan_dextrous said...

hihihi..stkt taip mcm tu dari dulu lg dh terer..hihih..tapi law dah hari2 taip pun leh jadi laju gak..

azi nur said...

wow!! hebad...bile nak menyambung ni..hehe

areteacar said...

good tips kak ain! :)

APi said...

nasib baik selalu main game..
kire dah terhafal sendirinya..
keh keh keh

Rina Rossoneri said...

kita jadi laju menaip sebab dulu2 zaman sekolah berchatting ngeh ngeh..
tapi ibu jari kita memang tak guna langsung...dah biasa cam ni..
jari kelengkeng pun xguna gak.

caliph shuriken said...

tau skill ni tapi jarang praktis.. slalu ikut selesa jaa, hikk...

latest en3: antara Mentor & AF

shahjiehan said...

wah.... syabas!!

nnt kita lawan sapa plg lajuuu


jom baca dan komen Jom Balik Kampung. | ! !shahjiehan [dot] com ! !

Solihin Zubir said...

haha.. sy prnah blajar cara menaip sistematik ni..
lenguh tgn smpai ke otak tau..
last skali, fed-up.. sbb dh biasa dgn cara skrg.. hehehe..

SyAE SyEa said...

thnks..tips yg sgt3 bergne..i'll try yah :)

JIJI YU said...

cara aku salu2 lah menaip dalam gelap..kompom cepat je nnti lame2..

~hAKim ZaiLAn~ said...

owh...course macam kakak saya..pernah main game typing kat laptop dia..game ala2 arcade tapi kena taip laju2..hahha

De Mois said...

Yang penting kebanyakan blogger memang taip laju sebab dah biasa sangat dengan menaip ni. Tutup mata pun boleh..huhu.


Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

Encik Psychopath said...

mcm nak belajar maen counterstrike pun ade.

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

menarik jew skill nie, tp jari jemari cik bunga lebih fokus pada huruf "a" jek. hahaha.... smapai tersasul² kadang :p

Jangan terkejut Bumblebee bertukar jadi Vivabee cik bunga, hahah

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

hii dear, sori tak pasan dah disable highlight. kekek :P banner code cik bunga da post kat shout box okeh :)


cik bunga amek banner kamo oke sayunk! ♥

syufaa said...

erkkk..haha..upenye slame ni saye menaip hentam keromo saje lahhh =.="

ann dhaniah said...

hehe..mase skul dl cikgu ade aja yg nie..tapi xpraktikkan pown sebab rase susah sgt..hehe ;)

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

cik bunga tak sbr nk tggu smbgn ;)

cik bunga nak bg chance nie.. jom tengok ni Sungguh tak tipu, FREE je sampai bile²

HonEyBuNNy said...

dah cuba...hehe

nice tips...

Aida Farzana Nana said...

cikgu pena ajo benda ni tapi tak dapat msuk..ssh..

yatie's EPISODE said...

haha! kte sama kos! ain dah part berapa skg? teringat mase part 1 n part 2 belajar taip laju nih. haha. tapi best! berguna!

Amirrah Zawani said...

bab2 type ni agak lembap la.. leh lah cuba nti :)

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

hehe...
OE suka jugak main game typing nie...
hehe..
kadang tu sampaikan tak jadi kerja dibuatnya...

dulu akak OE pernah tegur....
'apasal jari kau bulat2?'
hehe... alasan OE sebab menaip laju sangat....
hehe...
(n_n)

lolitasinta polkapolkie said...

hahak ary uh jwb paper opis loli ley sala eje lak carpal tunning syndrom !! huwaaaaaa!!!!

Razni Anuar Razali said...

waaaa... klau buat entry pasal typing ni mesti budak OM kan..??? heheh

Ini Kisah Tia said...

wah ! memang sussah sebab kena guna semua jari . huhu ..

Anonymous said...

buy valium how to buy valium online in australia - generic diazepam vs valium