May 22, 2011

Tips sharing for doodle

Terlebih dahulu i wish a bunch of thanks to all of you sebab datang dan drop comment dekat entry saya 2 3 hari ni.  Thanks again. Jangan risau jap lagi saya pulak lawat korang :),  Hari ni saya just nak share something.  Nak melukis tak susah janji ada minat. 






Sebab apa saya guna paint?  Sebab saya tak reti nak guna Photoshop.  Serious tak reti.  Paint sangat senang dan simple. Saya tahu orang pelik gila bila saya jawab saya just guna paint, betul ke dia guna paint? alah tipu je tu,tak nak share cakap lah tak nak share, waterpark!


Hey!! ish ish ish geleng-geleng kepala





Yeahhh tablet adalah sangat penting dalam membuat lukisan.   Kalau tak de tablet memang kaku lah lukisan korang.  Bengkok sana, last2 gigi rongak.  Tak percaya cuba tanya tubelawak, Tulisan yang saya tulis tu just guna tulisan tangan, tak de guna font apa-apa. Siapa yang tak tahu Tablet tu apa boleh klik SINI 




See very simple as you eat.


Apa-apa pun sekarang saya masih belajar guna GIMP dan teringin sekali nak belajar Adobe Photoshop.  Dan dalam proses nak buat doodle jadi kemas.  Kalau tak bersepah macam dalam bilik I.  Hahahaha.


Antara lukisan yang saya buat guna Paint.



tubelawak





109 komens:

nurdani said...

owh...paint...warna memang best la guna paint. ingatkan ika guna alat melukis yang khas untuk melukis tu...cantik2.

saya punya doodles guna excel je sebab tak da tablet.muahaha.

jom singgah http://nurdaniub.blogspot.com/

dyana said...

wahh!!pndainya lukis org 2.jdik!jgn lpa dtg blog sy tau.entri khas 4 u

JIJI YU said...

muahha..kalo aku melukis orang biaser jadi kerbau

areteacar said...

wah! dahsyatnya... cantik la.. :)

kaizen said...

gune paint jer?? siyes ain berbakat laa.....

*use ur talent wisely....

Angah's blog said...

pandainye..agh ade buat first doodle..mmg mcm kaku..huahua..baru belajo..

Princess5050 said...

comel~~
nak tblet jugak ;)

Dee Chicuita said...

u've got talent from the start ain! whoaaa. betnyaa. kite tak reti lukis. hihihi tp nanti nak try jgk lah :))

Puteri Iqa Izyan said...

owh. patotlah cantek gile lukisan ain. heee..

soooooour said...

menarik2...nk try gak la..tp kena beli tablet tu la..haish...

azi nur said...

fuyoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo.......i ni tahu buat sepah je...hehee...

cambe tui ek ek...

haha said...

cantik laa . kemas kot ;)

syufaa said...

cantik gileeeeeeeeeee!
suka tgk..
guna tablet upenye..
weeeee~

Sufy said...

wahhh, ain..nk minta lukis muka cik sufy bley x?ahahaa..keep it up girl..;P

Wafa Aznan said...

mmg best lah kalau ade tablet . huhu . teringin gila nak guna tablet

Alia Syaza :) said...

mak aihhhh, lawa bebeno lukisan tu... pergh.. agak2 bape lama nak siap satu gambar tu ehh?

Red said...

lukisan kat bawah sekali tu pun guna computer ke.??? o.O waterpark. eh. sory, guro aje :P suka ayat tuh. HAHA

Cik Ezy said...

xreti nk lukis cantek2..
wat byk2 kali pon tetap xcntek..
huhukk

sarah mohamad said...

kalau rajin boleh la melukis. :) me tak tak rajin dan takde bakat melukis kot. hiks

Ain Zulaikha said...

NUrdani : okey I will :)

Alia Syaza : lama, 2 jam hehehe....

Dyana : terima kasih :)


Semua sekali, terima kasih :)

Puan Besar Shag Yahaya said...

Janji ada tablet pakai software apa pun jadi ah kan sayam. Hehe. Bila tah dapat paw Abah belikan tablet :P

bantalbucuk said...

w0w..!! cantikla..sebab kita pon ingatkan bukan guna paint..nak ada potret juga..hehe

Wanie said...

tertanye2 gak ain buat mcm mane la doodle comey2 ni..
thanks for sharing..
love u so much la ain..:)
x pndai gak gune photoshop..
tp x sngka ain gune paint je...huhu
tablet ni ape ain?kena beli?
(mcm katak bwh tempurung x?haha)

tw, bile nak lugis muka wanie lak..:P

penaberkala said...

biar betik guna paint?
tp smart ah lukisan
ada bakat di situ
klu dh xde bakat, bagi tablet pun bola pun jadi 4 segi,lol

HonEyBuNNy said...

ain kretif la...

ila xminat semua2 neh...suka la tgk lukisan2 ain....comeiii...;-)

CIK FERRA AWW said...

TABLET. NK DONLOT KAT NER

trigyy said...

suke bace entry sini sbb sume krtoon.. mcm subcribe komik pulak.. hehhe.. sy dh ad tablet, tp tak taw guna ag.. hehhe

アヌム ちゃん said...

sangat hebatnye melukis :)

Tengku Puteri said...

wah...hebatnya lukisan kamu...sy kagum...!

Fariq said...

woooo.. ade tablet ye... mmg sempoi la.. kawan guna mouse je.. hehehe.. tapi lama dah tak melukis.. terus hilg bakat tu.. grrr

Dea said...

yg penting, pandai lukis, kan??.. hehe... teringin nak lukis doodle gak..huhu

Amalina Jo said...

malin pun sekarang tengah belajar lukis guna tablet ! :D

eLLa said...

awak mmg pandai melukis ...

Solihin Zubir said...

sy x pndai lukis.. kalau guna tablet ke hape, pensil skalipun, tetap hancurrrr.. heheh..

Amanda Sasha said...

nice one. tangan seni betol. hebaddd!! =DD

emieysandra said...

same..emiey pun xreti gune photoshop, huhu^^

kata kila said...

lukis muka kila lukis muka kilalukis muka kila lukis muka kilalukis muka kila lukis muka kilalukis muka kila lukis muka kilalukis muka kila lukis muka kilalukis muka kila lukis muka kilalukis muka kila lukis muka kilalukis muka kila lukis muka kilalukis muka kila lukis muka kila kekekekekkek

YONG JIAO XIU said...

wah kagum..kagum tgk pics yg bwh2 tu. lawa sgt lah.best friend eh? hmm still tak de masa nak try. hehehe tu la tak tau pekebenda la tablet tu, igt tablet tu ubat.hahaha.

Alin said...

cantiklah. hehe :D

YONG JIAO XIU said...

puas belek kat paint nak cari tablet bila ain kata pakai paint n tablet tp tak de.hehehe. jakunnye aku ni pasal komp.

Aimi dan Pakcik Hashim said...

aku kalau ada tablet pon memang tak pandai melukis

haha

alyaclumsy said...

bestnye ade tablet sendiri, trigin nk buat doodles sndry, tp takde bakat melukis, sob sob :(

Mrs. Farhan said...

Alamak. guna tablet upanye. Nak tablet jugak. Nak tablet. Hehehehe.

Saya dtg follow. 1st time dtg sini. =P

Qaseh dalia adelia said...

wah terer ah sis guna paint .lukisan lawa ..qaseh pandai lukis tapi jd alien ..

Liey Yatiey said...

wahhh , terer jugak guna paint . Saya ni langsung xpandai melukis . hihi ^.^

pandangkedepan said...

perghhh...dah lukis macam tu pun kira hebat bagi saya...kalau saya lukis orang lidi belum tentu orang cakap tu org lidi ehehe. singah la blog . adaentry baru . peace .

KiUk said...

selalu berangan ada bakat melukis...
sgt jeles bile tgk org lukis cantik2!!
waaa....
nak pinjam skit bakat melukis ain bleh?hehe..

kimomoto kozaima said...

sbb awak ade bakat nih kak cik..cantik lah...gune paint pon boley

Jer ... said...

ain zalikha hebat :D

Syafiq Rosli said...

wow..ain..so nice lah..hehe leh la lukis kan gmbr sy skali..hehe

Ainn Hazwany said...

hebatttt !;)

mad khaz said...

ain zulaikha,bravo!!!!

hehe,ajor ajor.

tak pon buat doodle cute for me. hehe

nyan nyan XD

nurfarah nadiah said...

CANTIKKKK. Ain beli tablet tu berapa ea? macam mahal je :)

De Mois said...

Ooo mak aih..kena ada tablet yea. Patutlah asyik gigi rongak je. Haha.. Bila mau belajar fotoshop ni?? huahua..


Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

Husna Lana said...

ohoo, nak kemaskan doodle kena ada tablet eh. haha <--- baru tauu. ptt la guna mouse, lukisan cam kanak-kanak je. tgn parkinson. kikiki *padahal mmg x reti lukis pon. haha

btw, thnx for sharing ain. nak jugak ain lukiskan muka kitorg. bukak utk tempahan. bisnes tu ^^

sumaiyah mokhtar said...

mmg percaya dari dulu pn, sbb lukisan2 dulu pn sgt lah cantik :) hehehehe tgk org dah tau :)

Kyril said...

ohhh
ptot lar lwa
igtkan lkis gna mouse ja :D
gna WACON ke ?

EZAN IDMA said...

cantik sgt. leh tolong lukis muke sy tak? sy byr. hehe

... said...

as salam..
wah! cantik2 lukisan ain ;)
saya punya doodle kat thumblr pun buruk2 je. hehe..ain baru gun tablet. dah cantik. kalau guna photoshop ( saya prefer illustrator ), ain punya lukisan mesti lagi kiut2

;)

tapi siyes suka yang simple macam ni

=)

▂ ▃ ▅ ▆ 93%
─▀██▀───▀██▀─▀██──██─▀██▀▀ ▀─
──██─────██───██▄█▀───██▄█───
──██─────██───██▀█▄───██▀█───
─▄██▄▄█─▄██▄─▄██──██─▄██▄▄ ▄

teruskan berkarya~

terjemahan mata dan minda kanak-kanak vs. orang dewasa

diana said...

akak nak cuba la..
tak pernah try lagi ni..
bakat tu tak de la..
minat tu ada..
boleh pakai tak??
hahahah

purplelitto said...

hu..baru paham np orang lukis guna paint cam lukis tangan..rupenya gune tablet..ingatkan terus pakai mouse je lukis kat paint..anyway..cantik lukisan tu..^__^..

[sutera kasih] said...

laa..ain guna paint je?serius cantek!!kalau sy yg lukis, konfem bengkang bengkok hehe

caliph shuriken said...

nice.. berbakat ain ni ^^

combi said...

gune pape pon tapi kalo dah tgn seni.....=)

Liyana Zahim said...

Peh.. Ai lukis org lidi pon jd cam tah pape.. Lidi xde rupe, apa pun tak de rupe.. Ape pon tak boleh! Ahaks..

♥..cik_mas..♥ said...

ain, kak mas nak tny la ni syg... ain beli tablet tu kat mana? berapa harga and yang ain punya cm ne... huhu.. sbb akk jenis suka melukis gak, x tau plak bleh lukis pakai tablet ni.. huhu... pls bgtau akk k syg :)

~hAKim ZaiLAn~ said...

waaa..like2...
cik ain memang terer lukis ek...
saya dah lama xmelukis2 ni..huhu..
well done well done..:D

CikPuan Fara said...

oh pakai paint yer. sbenarnya bukan senang ke tak tapi sebab sis mmg pandai lukis n byk idea. sgt suka yr blog tau. sekali baca terus jd follower heheh. pos cerita best2 lagi ek ;)

syAzAnA said...

agak2 tablet tuh mahal x?

ahmad endo said...

guna paint je dah boleh buat camtu?....serius tererlah....memang tak tau terus lukis2 ni...hehehe

sya hassan said...

pndai la ain melukis.. nak try gak lah..hihi

aza said...

elok lah ain lukis...klaw aza..org lidi ja kot..lukis muka aza plak..
:)

Cik Yana said...

Kalau ada tablet memang syok nak melukis kan. Hehehe~ cik Yana pun tak pandai guna photoshop. Gimp pun tak pandai. Asal bukak je, pening kepala. Hahaha~

Cik Yana perlukan VOTE korang yang baik hati :)

shida'R said...

giless!! mmg cantik paint cik ain huhu jelesnya..

CIK HUJAN ;) said...

Canteknyeee. Beauty with talent :)

zacky ~786~ said...

waaa ain mmg berbakat laa..

lycanus said...

tablet tu sejenis software ke?@@

ABU said...

oh ni ke gambar yg tube cakap tu..dia lukis muka ko mcm nenek nenek dah..ko tak marah ke? hahahha..
*bercanda ah!! :D

kura said...

kak zulaikha!
mana nak beli tablet paling murah? Heheh.. lukisan kalau lukis pakai mouse sunggug annoyingg kan. hekhek

dak eina said...

nk kne beli tablet nmpk gaya nih!

Ain Zulaikha said...

hai semua, thanks drop komen :)

tablet ni sejenis alat elektronik untuk drawing.. bukan nye kena download .. huhuhuhu..

tablet yang saya guna jenama genius , so alhamdulillah saya dapat hadiah, tapi harga dia kat pasaran rm160 something.. korang boleh survey.. hehehe..


eh Abu, tak kisah lah.. haha janji tube lukis dah cukup terharu dah.. hehe

Imam Muda said...

tanx kak ain.. ilmu..

Ecah Shafiee said...

hehe..nice sharing ain..

naem glizzy said...

wahhhh!! dah lame nak tanye @_@ hehe.. cantek sgt ain lukis :)

miss.Addin said...

cantik :)

k e y r i said...

waaa.. keratif! :D

b a m b a m ' s said...

nak try jugak laaaaaaaaaaaaaaaa!! hehehe

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

selama nih akak mmg teringin nk tanya kamu guna apa lukis cartoon tu..tp kamu mmg sgt berbakat..lukisan muka kat bwh tu cantek sgttttt!

kura said...

Ohh genius rm160 eh?
Erk. hari tu tengok kat pc fair, about rm300 kot. Haishh. Ok thx :3

d_LA said...
This comment has been removed by the author.
d_LA said...

guna graphic tablet ye??siyes tingin giler nk beli nt..rs lg cepat kot lukis kalo pakai bnda alah tu..huhu..neway, mmg cun ahh lukisan ain tu sume..bravo2..nt lukis pic dla lak ye^^

YOUsoF said...

Memang terer.. kipidap AZ.. ;)



ni kalau dah pandai guna photoshop, lagi MANTAP lah doodle ni...

Uchi kay-f @hmad said...

owh 'paint'..sllu gune..!

tablet tak tahu plak..makasih iyer!

Rashid said...

Orang yang kreatif apa saja sentuhannya akan nampak menjadi je .. di tambah pula dengan bakat semulajadi. Ia ada dalam diri ..


Kalau tak. Buat lukisan tak jadi lukisan ..

Ain memang kreatif .. comel lukisan tuu

ira93 said...

laa, guna paint rupanya. =D
baguslah ain ni, seyes cantik gila lukisan tu. sy akn sentiasa support awk! do ur best!

p/s : mula2 ingat tablet ubat ke apa. HAHA. org kuno mmg mcm ni =P

^baju kurung^ said...

chantekk laa~ like3

m!3yr4h_LolLy said...

sabgat cantek. lps nie leh lukis gmbr mieyrah lak ye. wink

KizZ said...

ya allah terel gila pakai paint je.hebat hebat.so kiz x sbr nk cuba ni..btw,doodles tu sumpah comel sgt!

Ayeem Jemain said...

smart!!

cpahniza said...

wahhhh~ pandai paint2 yee

zie said...

wahhhh! thanks share ek. admire ngn doodle awk tu. hehe

cik azeya said...

handsome lah ain lukis.

Adam Roslan said...

Siapa Aku Uno di hati Cik Ain!?

MIMIE AIZA said...

kenapa muka mimie x de?? hahaha

cik heroin said...

waaaaaaaaaaaaaa jles uh wuwuw

syida spongie. said...

wah. lukis sendiri kea? hebat! :D suka tengok.

Bella Bell said...

oo.. baru saya tahu.. tQ untuk info..

btw.. nice pic :)

nis humairah said...

owho0~ makaseh! :)

natasya nazira said...

suke suke ! cantek la awak lukis ! :)