Jan 23, 2012

Suami pilihan hati

Assalammualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Hari ni nak ubah angin, ya lah sekarang ni ramai sangat orang sebaya dengan saya kahwin.  Apa rasa kahwin?  Mesti best kan dah kahwin? ekekekek.  Bukan best apa lah, best sebab ada orang kat sebelah hari-hari, sakit dijaga, makan minum dijaga, mimpi buruk terjaga eh? . (jeles gila ni padahal tak sedia lagi)  kui kui kui


Mungkin ciri-ciri ni adalah yang UTAMA idaman bagi setiap wanita kat luar sana termasuklah saya yang belum lagi seorang wanita ya, saya ni gadis okey, gaaaaadis. 





Alamakkkk...











1.  BOLEH MEMBIMBING MENUJU KE SYURGA
  • Kita ni sebagai gadis yang comey2 lote adalah perhiasan duniawi, kalau buruk perangai buruklah akhlak kita so tak cantik kan di pandang masyarakat?  So dengan adanya lelaki seperti ini, lelaki yang boleh membimbing kita ke arah kebenaran, dari segi solat 5 waktu, cara menutup aurat, cara pergaulan dan sebagainya,  haishhhh kalo ada lah orang cenggini, sejukkkk je mata memandang, nak tengok dia (suami) senyummmmm je, ho no! angau dah ni, angau dengan suami sendiri tak pe ya bakal isteri-isteri sekalian.  
  • Lagi-lagi orang lelaki yang berpakaian stylo mylo, konon nampak cam kasanova konon cam playboy, tapi sebenarnya dia adalah sebaliknya.  Sikap dan tingkah laku tak seperti yang disangkakan.  Ya lah sesetengah orang yang pakai kopiah hari-hari pun belum tentu hati dan sanubarinya sangat ikhlas  dan mulia kan?  ahakks.  cam bagus je saya ni nak judge orang, tak baik tak baik tu..








2.MERINGANKAN BEBAN ISTERI

  • Bukan senang nak dapat seorang suami yang comel macam ni, tak reti masak tapi nak jugak masak, tak reti basuh kain nak jugak basuh, alolololo sebab nak tolong isteri kat rumah yang tengah sibuk sidai kain, lipat kain bla bla bla.  
  • Dulu perempuan jeeee yang kena buat kerja rumah, sekarang kan manis kalau sama-sama buat masa tengah free2 tu, jangan lah lelaki buat perempuan macam bibik , nak kena debik?  (Haha jangan takut dengan saya tak macam tu tau awwwwww)




aku dapat ni aku layan cam raja.





3. PANDAI MELAWAK MACAM AMIR RAJA LAWAK?

  • Seronoknya bila suami kita pandai buat lawak, tapi tak de lah lawak cam Amir Raja Lawak tu, dia tu lawak sangat boleh pecah perut tu (tangan di dada mata ke atas), asalkan dapat buat kita gelak hari-hari.  Dengan telatah secara spontan. 
  • Dapat suami yang serious je sepanjang setahun bila dia terbuat lawak sekali setahun silap-silap boleh kejang otot muka =.='  ternganga lah kau seminggu. haha.











4. TEGAS TAPI LEMBUT HATI / PENYAYANG

  • Dia marah ada sebab, bukan marah membaby buta.  Marah atas kebaikan bersama atau diri kita. 
  • Pandai pujuk bila kita tengah merajuk bila kita di marah atau merajuk dengan sesape je lah.










5. PANDAI AMBIL HATI ORANG TUA KITA

  • Semestinya wajib dan patut ada adalah ciri-ciri ini.  Ya lah, nak kahwin bukan dengan kita-kita je, tapi dengan semua keluarga kan?  So ambil lah hati parents i dulu ya baby baby baby oouhhh sekalian.  Seronok hubungan parents dengan calon kita akrab rapat harmoni.  Tak yah nak risau pape.  Tak delah kena kejar dengan parang 3x100 meter berpagar haha.











6. SETIA

  • Pada Yang Esa > Pada diri sendiri > Pada keluarga > Pada saya.  :)



86 komens:

nasha sanza said...

semua ciri2 awak suka,saya suka cik ain...:)

Ndhrh (: said...

Alaaa comelnya :)

ain itu mata. =) said...

heee comel2 :p suke bace :p

saya cello191 said...

wah...memang ciri idaman la tu.
moga dapat yg terbaek...^^

bobiedanbad said...

semoga bertemu pilihan hati

Ezy Chiaki said...

ssh kot nk carik yg ade sume ciri2 diatas ni..
tp kalo dpt mmg syok la..
xcarik laen dh..
eh? haha

Abg Stalker said...

sy!sy!sy da ada ciri2 tu :D hahaha

hana said...

yeah...
suami pilihan saye juga..
suke blog awak..
=D

nuyui a.k.a miss YUI said...

alhmdulillah lau dpt suami camtu..

amiiinnn...

reenapple said...

moga bertemu dengan pilihan hati..=)

eyqa amin said...

oh, kak ain buat sy terasa macam princess kejap. berangan tak suda dpt somi cmnie~~~~
heh :p

jaya jr said...

haha..terima kasih kerana menjadi penyokong setia Amir RL..kikiki

liya alia said...

alahaiii cumilnyaaa.. betul betul. nak macam ni jugak. and tak merokok.. hehe

amir said...

Thanks for the tips..ni rasa boleh kawen muda ni..kahkah

Aujinz said...

olololololo.. comei comei dia.. hahahhaha.. XD

Ummi Alesya Sofea said...

hihihi,t'gelak pnjang akak bc.. :)

blog-tips-kurus said...

ewah! ewaaaahhhhhhh!!
ni bagi hints la yek?? hoho! :-)

FizaFizz said...

suami pilihan hati saya jugak!!>< sep2 hahaha! :P

aidabeelicious said...

Kalau boleh semua perempuan nak macam tu n_n

onie said...

ainnnn,part yang ambil hati orang tua tu tak menahan kartunnya..... buah tangan mini cooper! haha

~SchaaFeezaJajA~ said...

auuu comel :)

ieyfa syifa said...

Alolo, comelnye laki cenggitu. Nak satu !

Syazwani Jalal said...

yes, sume pompuan nk mcm tu. tehee

Hanisah Safian said...

comelnyaaaaaaaaaaaa!

Nurul Iman Rosman said...

alahai comel sweet2 gitu.
bile tengok yg lukisan tu mesti gelak. lawak lawak! :D

MIMIE AIZA said...

agak2 aki uno mcm ni x?? oppsss eheeee

AmirahSM said...

auuwww...terasa nak kawen lak..hahah

Cik tikah said...

hahaha. comel je. betul, nak suami yg soleh, penyayang and setia!!!

YONG JIAO XIU said...

hahaha bgs betul, sambil ckp pasal impian,ada lawak. mmg bertuah la dpt ain ni, klo ada adik lebih, mmg nak wat calon adik ipar dah.tp takde adik lebih.haha.mmg hari2 gelak klo dpt ain,lawak spotan. xnak try join pertandingan raja lawak ke ain?hehehe. tak pelu dah cari yg lawak, yg serius, klo dpt kat ain,grenti gelak n senyum memanjang ni.hehe.
a'ah suma nk mcm tu calon laki,tp ada ke yg hampir perfect cengitu. plg best klo dpt yg jenis bg gift mini cooper tu.haha.

Miss IzzaTy said...

Ya!! ,,,sapa ada suami cam gini memang Alhamdullilah la ..
emm, sy pnya bf skrg ,.. ta la mcm ni sngt ,
tp saya prcaya dy mesti akn jd ceni bila da kawen nt ! yeah !...
sy percaya !..
i love him lah ~ ;)

Paris Lipton said...

somi pilihan kite jugeee ekekeke

MasShahirra said...

doakan mas, supaya dpt suami yg mcm ciri2 kk ain nk jugak ah :)

sergeant keroro said...

ehem, hehe XD

bukan photographer said...

kene start blaja buat lawak mcm amir ni..
*dua tangan didada, mata memandang ke atas*

fiezah said...

kakcik setia pade yg satu cik...hahaha

ak1 said...

i have nothing to say..i will always try to be the best n always pray that i'll be the best for u..

sya hassan said...

alamak.. kahwin..?? aura kahwin menerjah kembali.. hehe cik gebu stuju dgn ain.. yang penting restu ibu bapa kita.. insyaAllah perkahwinan tue kekal smpai akhir hayat.. *acece cakap mcm ade pengalaman jerr.. hehe


soklan cepumas: ain bila nak kawen?? harharhar

Syafiqah Sabki said...

eiiiiiiiii rasa nak cubit je entry nih sebab comel sangat..tersenyum je if baca blog awak nih tauw =D

Ym.Bundle [Blog.Sampah] said...

ciri2 calon suami diatas datang ni..ade kosong lagi 3..sape cepat dia dapat..hehe...

Terbelog said...

Terima Kasih sebab TERIMA saya !
[ tetibe je ~ ]

Nik Camelia Al Haded said...

Sangat2 suka entry niiiiiiiii!!!!!!!!!

Sarah Mohd Saleh said...

tersame lahh plak pe yg kite nk;)

aliza zeke said...

ain bile lak nak kawen??
katun last tuu comey jer..only you :)

syuesyada said...

kannn! ramai yg da nak kawenn kann!

homai~ ^^

little_teddy said...

lain kali saya bawak mercedez yer.tak tahan...kayap giler.hahahah.
CAriklah yang berimannnn...amin.

little_teddy said...

lain kali saya bawak mercedez yer.tak tahan...kayap giler.hahahah.
CAriklah yang berimannnn...amin.

merahitujambu said...

mengharapkan somi seperti diatas..harap sgt..=)

laskar pelangi said...

geram jeeee tgk katon comel sangat tu! ehehehe ;)
ada la tuuuu yg memenuhi semua list tu jd suami ain...hik3

Fizah Ibrahim said...

Eh eh ain, kita sama laaaa, hehe boley geng nih ! =)

caliph shuriken said...

seperti biasa, kiut2 jaa kartun kt sini ^^

niesa said...

comelnye....

goreng telor sampai hangus ye...alahai....nasib goreng telor kalau masak air sampai hangus cerek mcmne???

ain...amir raja lawak memang lawak sampai pecah perut...sambil mata ke atas tangan didada

Munsyi said...

Bila dah dapat suami mcm ni isteri pun kena pandai jaga ya. :)

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

OUWWHHH THAT WAS SOOOOOO SWEETTTT!!
seriously....yg best ayat membaby buta.haahahah...:p

diana said...

insyaallah..
pasti ada..:)

::Misz sunsWeetz:: said...

ms pun nk calon cmni gak la hehe kita share suamila kih2x..gurau jer^^

Rashid said...

insyaAllah akan jumpa nanti tuu .. atau sidia sedang mengintai manja ..

nabByla said...

hahak! akak nanti nak kawen jgn lupa ajak saya. ;)

Liyana Zahim said...

Hahahhaa.. Ain ain.. Ada ke laki sempurna camni? Siap bg mini coper as buah tgn.. Wakakakka.. Lawop antarabangsa btl!

A_Z said...

insyaAllah jodoh ain akn ade.. :) perempuan yg baik akn bersama lelaki yg baik

Zaid2410 said...

Baguih..baguih ^_^

keri ikhwan said...

comel sangat katun kepala bulat nih.. haha

pheetz said...

comel dol!

Aflina Affandi said...

erk amir raja lawak ? hahaha :P

eh eh , nanti kawin jemput kite tau.

Aretikz said...

Uhuk2.. napa aku trasa sesangat ni.. haisshh ~ ahakz.. ^^

DySha.Pink◕‿◕✿ said...

comel sgt.. meme suami pilihan ne..

senses of soul said...

Suka kawen je.. x suke cerai hhaa

Amna.Qadeeja said...

ececehh cenggini jgkla suami pilihan saya hihi

NisaAdnan said...

part amek hati bakal mertua tuu mmg over. haha kaya mertua dpt menantu mcm tuu ^^

Yasmin Aris ♥ said...

yayy ! suke entry2 awk . masok dlm bloglist geng pelikk ^-^

ryky mikael erish said...

alhamdulillah, de 2, 3 ciri yg cik ain sbutkan tu.. cewah! :))

sitihanisahali said...

saye pun suke yg awk suke.jgn kite bermadu sudah.hehe.

Suara Hati said...

ala..comel sgt !

Penjual Reflesia™ said...

semoga kita dapat jodoh yang baek..insyaAllah.. -.-

p/s: buah tangan yang bakal menantu bawak bukan maen lagi..hihihi

tomatokering :) said...

hikhik someiii gilerr :D

betoi3.. mudah mudahan dapat lah yg mcm tu.. aminn` ^^

deeya said...

ainnnnnnnnnnn !! ittew nak kawen dah .. ahakz ! malu itteww ^__^

Anonymous said...

Nak share :)

[sutera kasih] said...

i like :))

APi said...

sedang menuju ke arah itu.. =)

::WafaIrdina:: said...

first time ain bukak belog ni terus jatuh cinta
comeyyyyy bangat doodle2 2...
hihi~~

pe pun bagi ain kesetiaan 2 yg pntg
ssh kan nk cri lelaki yg setia
:D

sophieima said...

somel sungguh..hehehe

gadiest ❤ said...

comel!! =)

shida'R said...

alhamdllah kalo dapat mcm tu hehee :)

Gadis mutiara_Solehah said...

So sweet ^_^

Cik Aish said...

hehe how sweet..!!! :D

obat tradisional gondok said...

so sweet bangetz sih,,,

Terbelog said...

:) gud gurl...moga indah2 berlaku dlm idup ain :)