Sekarang saya nak bagi Tips Bujang untuk makan. Sila baca sampai habis , sesuai untuk lelaki dan perempuan yang duduk di rumah bujang dan berseorangan.
Awak mesti malas masak kalau lapar kan? Mesti tak tahu nak masak apa. Padahal dekat dapur macam-macam ada barang untuk di masak. Sesetengah budak bujang yang duduk dekat hostel , contohnya ada 10 orang dalam rumah tu , semua perut dah berkeroncong , tapi sorang pun ego giler tak nak masak T_T . Dekat sini, saya nak tunjukkan something yang awak boleh masak, tanpa memandang buku resepi dan merasa penat. Dan juga , mungkin awak bergaduh lepas ni sebab berebut nak masak.
Menu kita hari ini adalah Udang Goreng ^.^ Semua Mesti Senyum
Bahan-bahan yang perlu adalah
Udang
Serbuk Kunyit
Mentega dan garam [ gambar garam tak yah lah ]
Sebatikan Udang dengan Kunyit, Mentega dan garam sehingga menjadi seperti ini dan biarkan selama 10 minit kalau kebulur sangat T_T , manakala 30 minit boleh pergi tengok TV dulu sambil mengumpat pasal Kaka kena kad merah.
Selepas Udang nampak kekuningan , rasa-rasa dah masak, toskan minyak dan angkat. Letak di dalam pinggan yang bersesuaian . Kalau tak sabar nak makan angkat terus , jadikan minyak sebagai penambah kolestrol T_T . [ jangan ikut , jangan ikut ]
Jangan makan udang sahaja , sebab tak kenyang . Letak kan nasi dan apa-apa sahaja yang boleh menjadi perasa sampingan. Seperti cili sos dan kicap. Nasi kat atas ni memang sikit sebab saya yang makan.
Kemudian , teruskan cara pemakanan anda dengan cara bersila , duduk bersimpuh atau di atas kerusi. Jangan biasakan makan berdiri . Kalau kucing awak kacau , cakap Ini makanan orang bujang bukan orang binatang.
Okey , Udang tinggal lagi satu , siapa nak? cepat-cepat nanti ada orang ambik .
Selamat mencuba . Kepada yang UN-BUJANG juga boleh cuba.
22 komens:
ni bukan bujang mkn ni..sy bujang xmampu beli udang..huhuhu..
ooo..cmtu ke byk nye nasi u mkn?heheh..tu i dua suap da hbis..hehehe...
akiuno : err.. amik lah 5 ketul udang je T_T aslkan dapt merasa.
ye. banyak la tu.
Udang mahal... Xmampu.. haha~
haha, tau takpe.. mahal giler beli udang semalam dekat pasar malam. T_T 1/2 kilo rm 8.80
hoho... dok bujang mkn udang.... ank org kaye kot.. hehehehe
boleh goreng udang campur ngan mentega ek? xtau pon..bukan ke die cair dalam minyak tu nnt?
errr..tips yg mudah dan ringkas..leh ikut nih..:)
anazeyy : zeyy sayang, hahaha... tau takpe.. tapi takpe.. asalkan masakan simple kan? hahhaa
ahah . adeyh . tetibe lapar lak =_=
aidacomei: boleh.. mmg dia cair.. awak perap kan dia lama sikit.. utk pengetahuan, mentega boleh jadikan mknn kite lazat.. nyum2..
nuyuena : bleh2, sila :)
gurlinrainbow : hehe, jom masak.. hehe
blh x tukar udang ngn ayam hehe..
ohh... mcm tu ke?
udang sambal and ape 2?
lapa pulak jo tgk nasi tu......
untuk jo x de ke?
hoho..seswai utk sy :P
telor : boleh.. nak gune ayam lagi sedapp.. nyum2..
jojoe : udang sambal apenye? udang goreng lah...
Hazwan Arif : ye, selamat cube :)
keciknye udang..biasa ku buat umpan pancing je kalau kecik2 gitu..kesian betul ain..meh sini ku belanja makan seafood grade AAA punya..
buluhperindu : awak ni mesti orang kaya kan? udang yg kecik ni pun 1 KG dan RM16 lebih.. waaa T__T
kalau tak mampu udang , ikan kembung pun boleh jd :D
suka baca tips u <3
lapar la pulak..kweik3
Post a Comment