Jun 24, 2010

Tips Maintain Pointer


 Hai, seikhlas hati ni nak bagi tips Maintain Pointer.  Bagi sesiapa yang nak Maintain Pointer, Adik-adik yang baru nak masuk IPT , baca ni sampai habis.


1) Tidur Awal dan Cukup

Tidur adalah satu perkara penting bagi semua orang.  Paling penting, cara orang tu kendalikan masa tidur dia, cukup ke tak, awal ke tak.  Kalau awak tidur pukul 6pagi semata-mata stay up study, lepas tu tidur balik then bangun pukul 7 pagi untuk ke kelas,  1 jam je tidur?  gi kubur teruih la.  T_T 

Lelaki = 6 jam tidur
Perempuan=8 jam tidur

2) Sepahkan Nota

Kalau orang rajin , mesti diorang akan susun elok2 notes diorang.  Itu sebab diorang tak baca.  Rajin kemas tak rajin baca.  Kalau nota awak bersepah, mesti awak rimas dan rasa nak kemas je, kalau orang pandang mesti orang kata  " eee.. rajinnya kau study kan " T_T  .  So bila awak kemas notes awak tu, dalam masa yang sama, mesti awak baca2, kira nya belek-belek atau sekali imbas.  Asalkan ingat sikit.

3) Jangan dengar hasutan

Pernah tak awak study tetibe ada makhluk cakap "  awak, saya tak study pun , langsung tak study  ",  itu adalah makhluk hasutan yang boleh menjahanamkan fikiran awak.  So awak mestilah lawan "  Arggh!  Biarlah kau tak nak study, aku kena study jugak, aku bukannya otak komputer macam kau  "  So kita kenalah kuatkan diri sendiri , jangan termakan hasutan orang.  T_T

4) Layan Facebook

Facebook?  Bila time awak tengah study, awak pergilah layan facebook, tapi dengan syarat!  Tukarkan status harian " hai " kepada " Information technology is a bla bla bla "  Faham?  Jangan asyik nak luahkan perasaan, kutuk orang je!  T_T

5) Basuh Baju dengan Kerap selepas Mandi

Bila baju dan bersih, mesti selesa nak buat semuanya.  Bila baju dan badan wangi, mesti nyaman nak hirup udara.  So kalau awak rasa awak ni seorang yang malas, rajinkan diri dengan membasuh baju selepas mandi.  Supaya selesa untuk study.  

6) Buat Nota bukan Toyol

Nota kecil paling penting.  Tengok macam cerita blue yang ada blue clue's .  Setiap apa yang dia buat mesti dia catit.  Tapi itu sebab dia nak cari klue, kalau tak ingat karang nanti macam mana nak cari teka teki tu?  So sekarang ni, buat satu nota kecil, bila last minute exam nanti tengah jalan boleh baca.  Jangan jadi kan toyol!


 7) Belajar ikut mood

Kalau tak de mood macam mana awak nak belajar.  Pastikan mood sesuai dan jangan belajar masa tak de mood, nanti blur lah, sakit otak lah.  Jangan melayan perasaan sangat. 

8) Mind Map Saiz A4 [ 1 Bab je tau ]

Pernah buat mind map?  Saya dah pernah, lecturer suruh buat mind map memang susah lah jugak, sebab kena cari keyword, isi penting, huraian dan contoh.  Supaya faham dan pendek dan muat untuk 1 mukasurat saiz A4.  Tapi hasil dia sangat menakjubkan!  Saya ingat apa yang saya baca, sebab semua keyword , isi penting , huraian dan contoh semua saya pendekkan dan buat ayat sendiri , saya memang kena mintak couple dengan Mind Map untuk jadi BF saya semester depan.


9) Fokus + Mengelamun

Fokus mesti ada, mengelamun jangan tinggalkan.  Sebab bila mengelamun nanti lecturer tegur.  Then bila kena tegur mesti malu, pastu awak mesti terus fokus.  Tapi dalam hati "  ishhh  ".

10) Tengok Carry Mark

Carry Mark mesti kena tengok, dulu masa semester 1 memang tak tengok pun carry mark ni.  Bila semester 2 baru lah rajin tengok.  Awak kena tengok carry mark ni betul2.  Kalau Carry mark awak 30/50, so cepat2 target untuk dapatkan 20 markah lagi bagi lulus.  Fokuskan di bahagian yang bermarkah banyak.

11) Target

Target korang mesti nak pointer tinggi.  Contoh awak dapat 2.8 semester lepas, lepas tu awak nak naik kan jadi 3.5.  Last-last 2.8 jugak korang dapat.  Ingat!! Target mesti tinggi.  Biar maintain jangan menurun T_T

12) Solat Jangan Tinggal + Doa

Masa dekat kolej jangan tinggal solat.  Banyak kan doa.  Itu senjata paling penting.  Doa sungguh2 jangan main-main.  Mesti ikhlas, mintak Allah terang kan hati, lapangkan dada, biar ilmu cepat sampai.  Harap lulus semua.  Jangan repeat  T_T

13) Bernazar

Saya dah bernazar, bila saya lulus subject yang saya target untuk lulus, saya nak bagi hadiah dekat lecturer.  Tunggu kan hadiah ye Puan-Puan dan Miss-Miss.

14) Jangan datang kelas Tambahan

Haha.  Saya tak nak buat lawak gila di sini.  Tapi apa yang saya tengok, bila saya sendiri pergi kelas tambahan, macam tak de effect apa-apa pun.  Lagi bagus belajar dekat rumah dari pergi kelas tambahan.  Maybe saya tak tak boleh belajar waktu macam tu.  Tapi, kalau kelas tambahan awak tu penting pergi lah!  Jangan ponteng pulak.  Nanti saya yang kena T_T

15) Pergi cari kaunselor kalau ada Masalah

Kaunselor tempat kita luahkan segala2nya.  Jangan cari kaunselor gatal.  Jangan cari kaunselor yang mulut murai.  T_T  .  Cari kaunselor yang faham diri awak.  Bila awak jumpa kaunselor tu, tetibe dia bagi nasihat dengan marah, dah!  stop .  Pergi jumpa kaunselor yang lain.  Ingat ye kaunselor.  Bukan nak cakap apa, hati yang bermasalah perlu sebati dengan hati yang mendengar. ^.^

16) Menangis

Selalu-selalu lah menangis mengenang pointer lepas.  T_T  Jadikan pengajaran.

SILA KLIK UNTUK BESAR
 17) Tanya diri Sendiri

Awak tak faham apa yang awak tak faham?   Tanya diri sendiri kalau tak faham.  Sebab kalau awak tanya diri sendiri, otak awak akan mula berjalan macam roda.  Laju dan pening.  Lepas tu tidur.  Bangun balik . "  Owh, macam ni ke " .  [ Kisah benar ni ]


Ini adalah tips Maintain kan Pointer  ^.^   bukan Naik kan Pointer.  Saya memberi tips berdasarkan pengalaman saya.  Kalau result saya naik nanti, saya buat tips naikkan pointer pulak T_T

62 komens:

ak1uNo said...

cooment dulu sblum bace..hehehe..

ak1uNo said...

hehehe..sem depan bleh la wat tips naikkan pointer plak k.. ;) tq sbb bg tips..sy nk gune bleh x?

AiN Z said...

akiuno : boleh.. gune lah.. awk ni selalu tgk blog saya eh?

-telordibasuh- said...

ade lagi..kene rapt ngn lecture..kalu blh slalu lah comment fb die hehe..

Mohamad Izwan said...

Nak tau maintain pointer ke tak, masa jawab final tu kita leh rasa result camane..

Nice info..

AiN Z said...

Mohamad Izwan : boleh rasa? wah.. kalau dapat rasa pointer turun, mesti boleh tension time jawab kan.. hehe

telor : dah cube rapat tapi tak leh, sbb orang ni tak banyak mulut. T_T

-telordibasuh- said...

yeke..time telor stady slalunye la girl la paling rapat ngn lectur hehe...

En iLham said...

wah
banyak sungguh nasihat yang awak bagi
thanx bebanyak tau
saya cube praktikkan sem depan
hehe
kagum2
hehe

Cik Durian said...

suka dengan tips kamoo...

sy amalkan tips belajar ikut mood juga.. mind map mmg sgt mbntu even sy xbuat ayat sndri sbb dlm engineering ssh jg nk bt ayat sndri mnggntikn term2 yg byk tuh...

yg plg sy amalkn, bljr last minute... hahaha... korang jgn la ikut unless korg ialah seorg last minute person yg efisyen.. mksudnye, last minute bljr blh catch up byk bnda..

alhmdulillah, result mkin naik..hope dpt terus naik shingga mncecah 4flat...Amin...

Best of luck 2 all of u...

AiN Z said...

telor : memang xdinafikan mmg ppuan cpt rapat. :)

ilham : hehe, praktik elok2 ye ^.^ good luck

cik durian : wah.. sama lah, study last minute mmg kekdang banyak benda boleh masuk.. hehe.. good luck u too :)

Fikri said...

Nice.. abis la nota ak pasni smua serabut. nk maintain pointer pny psal. hehe.

Cik Liesa said...

menangis? saye selalu menangis kalo fail paper...wa33!!~~

AiN Z said...

Fikri: hahaha.. jangan sepahkan smpai hilang T_T

cik liesa : yeah.. lepas ni , nantikan tips repeat paper pulak.. hahaa

anazeyy said...

wah.. ade tip n info bgune... leh praktik kn nie.... TQ Ainzs.....

AiN Z said...

anazeyy : welcom zeyy :)

AesyaZealous said...

haha lawak lah slip result tu

Azizul Luqman said...

hahaha.,
maintain pointer yer.,
roommate org g kelas tido je kije nyer.,
tapi result kencang, 3.5 something cenggitulah....
huhuhu...

AiN Z said...

aesya : jgn upe praktik kan.. hehehe

azizul : sebab otak lain2 .. T_T tgk lah IQ dia cmne T_T

anazeyy said...

yg no 3 tu... memg tepat skali.. slalu ade je bdk2 yg ckp cm2... xtau la pe motif sebenar.. same ade xnk bg kite study or nk tunjuk die xblagak or nk org ckp "wah, si becok tu dpt markah pointer tinggi walaupon xblaja.. hebat seyy...." erm... ntah r... yg mane 1 niat dorg sbenarnye kn....xkesah r..

yg penting kite wat ape yg baik tok diri kite... O_O

Azizul Luqman said...

org tu sayer lah.,
kehkehkeh...
:P

anazeyy said...

lawak la slip result 2... hahahahaha

Ir.Ladybird said...

terbaik!!
paling x best ayat "kite xsetadi pon.." haish..
perlu ke nk announce2...
bia la en kite nk setadi ke ape en..
hohohohoho... :D

ak1uNo said...

huhuhu...sy mmg slalu mengikuti perkembangan awk..tp jgn kembang sgt2..hahahah.. ;)

ubi said...

yg lain oke. tp apasal pp kena tdow lebih lma dr laki???
diskriminasi.
huh
:)

nabilah abd rahman said...

nak tambah satu lagi..kena hormat guru n jgn mengutuk insan bernama guru..tkut nnt ilmu yg kita dpt x berkat..^_^

anis syahirah said...

ouh , tanks kak ain , akan dibuat sem ini, cz pointer anis turun sem lepas .huhu

@ku d! sin!e said...

best la tengok
result kat atas..hehehe

sukiminna said...

erk..menten di sini maksudnye menten pointer sem lepas ek?

Klu sem lepas dapat 2.0 cne..heheh.namo aku namo 2.0 lagi

AiN Z said...

anazeyy : itu mmg selalu selalu terjadi, so kene kuatkn diri la.. apa2 pun, kite je tahu kemampuan kite mcm ne, sbb tu kne usaha lebih.. kn kn kn?

AiN Z said...

azizul luqman : lahh.. yeke.. tahniah.. bagus IQ awak ... ^.^

anazeyy : hehhe, kelakar ye? bosan2 buat sampai pening kepala ni ha, sebab tu tak blogwalking smlm T_T

AiN Z said...

ir.ladybird : haah, btul2.. biase la kot, myb diorang risau, sbb tu nk bgtahu kite.. hehe

AiN Z said...

ubi : mmg perempuan kne tido lagi lama, sbb nak jaga kecantikan.. wah wah wah.. hahaha

AiN Z said...

anis syahirah : hehe, kite jumpe next sem ye anis.. ^.6

aku di sinie : hehehe.. jgn lupe praktikkan..

AiN Z said...

sukiminna : kalau 2.0 jgn laaa usahala nk naik kan.. T_T
apa2 pun niat maintain kena ade, aslkn jgn menurun.. :)

Ir.Ladybird said...

kadang2 diorg cakap camtu dengan harapan kita pon cakap bnde yang same...
hailaaa..~ape2 pon...tekad kene la kuat en..hehee~

impian cinta said...

tips membina! =) thanks ya!

nesca said...

hehe tips yg baik! tapi time exam nak dekat memang bersepah pun notes.

best betul kalau ada subject camtu. ta dapat dean list gak tataw la

YamMy said...

memang... selalu orang cakap cam gini.
"aku tak study ape pon lagi ni. serius!!!"
argh!!!. benci orang cam gitu.

sekamar rindu said...

salam..tip yg baik...


follow ur blog..

ak1uNo said...

sy slalu xstudy..pastu org ckp "ala die ko tgk je xstudy tp nt org da tdo die pulun la.." mmg btul2 time org tido sy study..tp 30minit je pastu trus K.O..tido je..hehehe..

AiN Z said...

sekamar rindu : thanks :)

akiuno : hhaha... masuk lah U K.O's

zie aresty said...

blog walking.....

ak1uNo said...

hehehe...yup da K.O's da..huhuhu..

ciknabil-a said...

leh la ikt pew tips2 nie lepas nie. thanx utk tips nie. :)

Kaito said...

Haha...lawak seh...boleh gak kalu nak praktik gak...=)

AiN Z said...

nabila : ur welcome, sharing is caring :)

AiN Z said...

Kaito: hehe, boleh2.. sila2... jgn malu2.. tips bersama.. majulah tips utk semua eheheh

hellioz said...

semua gwa da buat
xberkesan pon

gyahahahahahahaah~

Wan Haffiz said...

walaweh..baik punyer entri..mmg cemerlang r..hahaha

p/s...klu nk tips Fail sume subjek bleh tnya kt sini..huahua..

ciknabil-a said...

bagus la sys nie.. :)

dak eina (◕‿◕) said...

tips menanges tu paling el0k. hahaha

AiN Z said...

nabila : :)

AiN Z said...

dak eina : T_T menangis puas2 eh.. huhu

Aku Otomen said...

salam mintak izin copy tips nih kat blog otomen....hee..
baguih benar tips ni..suke2

iena.[banana] said...

ain tens for the tipss!!!! harap next sem naik lagi skali! =)

AiN Z said...

Otomen : sila2 copy , jangan lupe letak referral ye :)

iena : gudluck!! :)

akmalhilmi said...

tips bgne la
:)
bole di'amalkn :)

mengenaldiri said...

salam..
ngeee....
menarik...
=)

iyou90 said...

thumbs up! tips yg sgt2 berguna utk student baru melangkah ke alam nyata d U. bkn lg skola. haha..
bagus2!! pahala banyak neh! =)

Aren Sazreen said...

Boley jd pnduan ni =) ponter sem1 3.02 sem2 menurun 2.83 T.T haihh

Aren Sazreen said...

Boley jd pnduan ni =) ponter sem1 3.02 sem2 menurun 2.83 T.T haihh

Amirul Hafiza said...

Huhu. Since study dulu penah gk sy pkai tips sjibik cm sis share tu .. bole lha .. result pom kira OK lha ..sem 1-4 sy dpt 3.00 keatas akceli sy ni dark Skm.. hehe. Tapi proses nk dptkn 3.00 tu memang lecehh ahh .. xstudy xkemane gak kn wlaupom amik skm .. rajim-ii laa buwat latihan .