Feb 12, 2011

Episod kau malukan aku , aku malukan kau

Saya dah kira draft Post kat blog ni ada lebih 10, hahaha nak buat post tapi selalu terfikir pasal assignment, sekarang nak bermanja-manja dengan blog ni kejap.  Lepas tu nak buat assignment public speaking.  Saya tahu awak tak kisah pun, tapi saya kasi tahu je.


Baru-baru ni saya ada terbaca blog si A, mungkin dia panas dengan orang tu, mungkin sebab si B buat entry kutuk ke apa ke what so ever.  Si A siap letak gambar lagi kan.  Wah wah wah, famous si B sekejap.  Zip mulut aku time tu, grrr.  Actually tak perlu lah buat macam tu okey, awak pun nanti dapat dosa sama.  Dia dapat dosa, awak pun dapat dosa.  Tak perlu laaaa.  [ memaksa ]  Dan dengan Free Free nye orang akan pandang buruk dekat kita.


Ibarat kalau kau mati, dia tanam kau, kalau dia mati, kau tanam dia.


 google

Ini just nasihat saya, walaupun kau dimalukan yang sangat teruk, even benda tu kau tak buat pun.  Then lagi lah kalau family jauh jauh jauh kau sendiri LIKE benda tu or kawan kau sendiri ramai gila baca.  Lagi lah kau malu kan?  So apa kata kau diam je, menangis je lah, sabar!!!  Orang teraniaya dilindungi Allah.  Even orang ramai sekarang fikir kau sangat-sangat The Phantom of the Opera pun, jangan risau.  Perangai dia lah yang orang akan fikir buruk sebab dia cuba buat berita yang memalukan diri kau.  sabar!!!


Pelikkan! kenapa orang suka ganggu hidup kita, padahal kita DIAM saja masa tu. Dan tak pernah ganggu hidup dia.  Sikit pun tak pernah. 


Berdoalah supaya orang itu terbuka hati dan dilembutkan hatinya agar tiada fitnah lagi selepas ini.  Dan berbuat baik lah dengan orang itu.  amin Ya rabbal a'lamin.



Please lah, saya tunang pun belum lagiiiiiii hik hik hik

59 komens:

Robot | Sakti said...

lama tak nampak.

sentiasa berdoa semoga hidup kita diberkatiNYA :)

iz @ aako89 said...

doa org teraniaya dimakbul Allah..jadi doakan yang terbaik kepada yang memalukan kita itu dengan mengharapkan dia berubah..insyaallah..

y u y u Z u l a i k h a said...

soobbsob T_T nak amik ni sebagai pedoman yuyu kena baru baru ni T_T

manggosteen said...

kalau kita maju sikit..ada la yg tak puas hati..cam tu la kehidupan..

syufaa said...

ouhh..btol..even kite dimalukan..kite tak yah malukan org..nti kite yg sakit ati balek and smpai bile2 tak settle..huhu..

APi said...

kadang kadang diam itu lebih baik..^^

echah mashuri said...

ololo..gbr last so sweet.mcm ambik feel khawin;p

betul tuh.but dunno je utk orh yg malukan kite.kalau xpuashati pun jgn smpai letak pic.memalukan

Nobita Sensei said...

hik hik hik~

rossoneri said...

hmmmm,biarlah orang buat kita,jangan kita buat orang...

yatie's EPISODE said...

tawu xpe. jgela aib sesame manusia. kalau nak cite pun, cite lah. tapi rasenye tak perlu show off siapa orang tuh, letak gambar dia ke, or show url dia. kesian kot kat si B tu. hehe.

lumrah hidup kan ain. kita senyap, orang duk kacau kebahagiaan hidup kita. wuu. t_t

Along Tapa said...

amin...jom tunang jom...hahaha..

benda ni terjadik bila terlampau marah sampai lupa nak fikir secara rasional apa yang akan jadik lepas dia buat sesatu action tu...kan cik ain zulaikha?? :D

Gorengbaek - Peribahasa kita...patut ke tak kita tukor?

Hangit Habis dah - Kalo lebih-lebih ni, aku pun benci...

Nazirul said...

alolololo.siannya bunyik.keh keh keh

fairuz said...

sape oii. nak kene nih!! grrr

bantalbucuk said...

macam dapat tangkap je siapa..huhu..biasa la tu adat manusia..tak boleh orang nampak senang..sabo jela..

p/s : motif tak tunang lagi..?? hehe ^_^

y-A-n-A said...

manusia memang tak pernah puas dengan apa yg dia da.. jadi walaupun kita tak buat salah tetap ada yang tak suka kat kita.. sabar je lah.. :))

suffer8zine said...

kalau tunang | kawin jgn lupa jemput :P

Terkini : Hotel Paling Pelik Di Dunia

Firdaus Kasim said...

kutuk melalui blog nie lah paling senang sbb x perlu face to face.. kalo api dibalas dgn api, maka makin maraklah dia

analia buyani said...

hmmm btol tu..susah klu ade org yg suke busy body hal org lain..huhuu

... said...

as salam..
"pelikkan! kenapa orang suka ganggu hidup kita, padahal kita DIAM saja masa tu. Dan tak pernah ganggu hidup dia. Sikit pun tak pernah. "

jawapannya, mudah je. setiap perkara yang berlaku, adalah ujian dari-Nya.ibarat kita nampak semut yang 'terperangkap' dalam gelembung air masa minum.semut tua atas meja.adakah kita tolong semut itu untuk menyelamatkannya? atau biarkannya?haa..disini la persoalan dan jawapan.apa yang baik kita lakukan, dibalas dengan kebaikan.yang jahat, diberi tanda hitam(dosa) tapi dosa itu sangatlah ringannya bergantung kepada bagaimana adalah ia.sesungguhnya Allah itu Maha Adil.
berbalik kepada persoalan yang utama tadi,apa yang berlaku, kamu perlu laluinya tanpa merasakan ia satu perkara yang menyusahkan hidup kamu.kerana sesungguhnya datang RASA/PERASAAN/PEMIKIRAN seperti itu,sama seperti kita tidak redha akan apa yang Allah uji ke atas kita.

ain jangan fikir panjang, berdoa kepada-Nya moga dilembutkan hati,diberikan hidayah terhadap orang yang memulakan. dan berdoa moga diperrmudahkan dan dijauhakan segala urusan yang boleh mendatang kemurkaan-Nya atas sebab perkara yang berlaku.

*setaiap apa yang berlaku keatas kita selagi kita hidup didunia, adalah ujian. hatta terpijak semut secara sengaja pun dikira amalan perbuatan tersebut.bagaimana ia dihitung, wallahu'alam..

ain jangan sedih2 ya ;)

Fariq said...

sape yg buat onar tu,, meh sini btau ngan beta.. biar beta jadikan hamba abdi beta.. keh3x..

serius gambar mcm orang baru lepas diijabkabul.. nasib baik blum,, ade chance lagi la.. :p

JIJI YU said...

aku suke kena ganggu..ehhe..

Nordin said...

sangat setuju! :)

kalau orang buat salah dekat kita, lebih baik kita berdiam saja. kalau tidak tahan untuk menanggung perasaan, apa salah meluahkan isi hati dekat Allah kan? sebab Dia Maha Mendengar :)

nice entry






Kalau Sudi Meh La Singgah Blog Saya Pulak :)

yalla said...

sabar jea laaa..:_

AdiaLuze said...

Betul tu dik..BAkpe la nak berbalas2 buat menda yang tak baik ni..Takde pekdah pun...

Aretikz said...

Bisa2, lumrah berbloging di malaysia kan.. sabo jak la.. apapapun.. part last, saya pun rassa perkara yg sma. eh? haha..

Amna.Qadeeja said...

diam lebih baek dr berkata2 kan ain =)

heheh cantek gmbar tunang haha :D

micah aje said...

saya pernah mengalaminya...
~hiks

arteen tarmedi said...

ain kau ada fb ta? jom ar jadi fren~ haha. aku ta pernah buat camni weh~ tapi kool juga kalau ajak orang yang kita ta kenal jadi kawan.

crayon said...

tunang belum lagi tapi pic macam time btunang ja.. ngan inai lagi.. hahahaha

AIMAN said...

baru2 ni pon ada jumpqa blogger bergaduh sesama blogger.. blogger cilik vs blogger otai.. hahah.. adoi

emieysandra said...

ntahla, xde pekdah bermusuhan dlm dunia blOg ni kan..

-[miracle]- said...

ahaaaa. betul jugak.
tapi, kalao dah marah..
ape pon ta pike . :P

heee, like gambar ain.
ayu ! :D

She's retarded said...

berhati-hati dengan apa yang ditulis.
btw, kak ain dah letak shoutbox balik ek?

Anati Soki said...

amin... biasalah tuh.. kadang3 perbuatan kita lebih terpengaruh dgn perasaan amarah. bla dah marah uh apa pun tak pikir dah :)

Solihin Zubir said...

mengalah tak bererti kalah.. kan..
diam lebih baik drp menambah dosa.. :D

liyanaziz said...

setiap apa yang berlaku ada hikmahnya.. and lagi satu, kadang2 diam tu lebih baik.. abaikan perbuatan mereka2 yang x berfaedah tu.. =)

Mar said...

kesimpulannya jgalah aib org lain,.nescaya allah juga akan menjaga aib kita..he3.terbagi talk plak.

~hAKim ZaiLAn~ said...

betul..ada antara knalan sy pon camtu..suka ganggu hidup org walaupun org xganggu hidup dia..huhu..sabar jela..

nis humairah said...

btul2,
diam.sinyum.ta perlu kata apapa. (=

shida saje said...

betol2 ain huhu..zaman sekarang ni macam2lah..kutuk sesama kita,penipuan yg pelbagai haaihh..xtahu nak ckp..pape shida ngn ain no problem ehehhe =)

Zuratul Ain said...

Tak perlu nak buat serangan balas.Orang akan lagi respect kalau kita buat cool je.

penaberkala said...

betul2, what goes around comes around
hari ni hari dia, esok lusa hari kita
so, better sentiasa berpada-pada dan hindari buat buruk pd orang

uiks,abistu bila nk tunang?
jgn lupa jemput,haha

baru ta ain pandai kecek qlate
jom la tambah vocab kat entri baru ni
http://penaberkala.blogspot.com/2011/02/edisi-loghat-kelantan-budu-english.html

leyzajamil said...

ikutkan sangat emo mmg tak bagus..berdiam diri yg terbaik.

Raji berkata said...

hohoh btol tu
kalau kita xpuas hati kat orang xperlulah kita jatuhkan air muka dia..
Allah xsuka orang yg suka jatuhkan air muka org lain

alif said...

tak pe kita jgn jd mcm tu...hati kene bsangka baik

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

kak AZ, kita hanya mampu berdoa yang terbaik kan buat semua? Insyallah, pasti berubah! Amin ya rabbalalamin!

E.d.Y said...

nak buat camne..sabar je la

Berto said...

amin. mintak semua dijauhkan dgn pitnah2 ni

Alynna said...

bersabarlah kerana itu adalah separuh daripada iman..
peace.. =)

Rashid said...

hmm .. orang suka usik kita kerna kita terlalu istimewa baginya. Ada sesuatu yang menarik ..

Peminat Katie Holmes said...

semua orang pernah over reacted. cara terbaik ialah memaafkan dan melupakan.

MIMIE AIZA said...

doa org teraniaya mudah dimakbulkan kan ain kan...

ejulz said...

ape citer..? sinetron kejora dan bintang ke ape ni.. haHa

shahjiehan said...

ehem3.... lama x dgr khabar... hmm
single lagi ke?? hehee

De Mois said...

Lama tak post entry ye. Takpe..assignment banyak he. Huhu..buat apa la nak aibkan orang. Nanti kat akhirat kita dimalukan semula tau

Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

ciknabil-a said...

tp btl la x bek wat cm tue.. x elok nak mmbalas2 nie. huhu..

awak cantiklah ain.. hehe.. :)

ardinihumaira said...

semoga kita tabah menhadapi dugaan ;)

Eyra said...

kita tak hidup dek puji org..
dan tak hidup dek keji org..
haha..

bukuhitammerah said...

ain zulaikha.
sedap nama.
;)