Dec 22, 2010

Tips Tidur dengan Aman Damai

Hai, hari ni saya bangun dengan segar dan ceria, ceria tanpa membuka mata sebelah terasa mahu tidur lagi bantal sebelah dah panggil.   Tapi apakan daya hari ni banyak aktiviti. setelah penat promote dah tak tahu nak promote kat sape dah cukup aku nak rehat.  Dah lama tak tulis tips dan melukis, ni nak asah bakat balik ni.


Semenjak final exam, I mean selepas final exam, saya dilanda keresahan tidak dapat tidur malam dan membuatkan sehingga 10 hari saya blogwalking sehingga pukul 4 ke 5 pagi, gila tak sakit mata aku ada eye bag tak pasal-pasal.   Risau dowh time ni, rasa macam nak  kasi penukul besi terkena kepala bagi pengsan je.  Mak pun bising-bising apesal tidur lambat.


Jadi saya gunakan cara ini supaya saya dapat tidur dengan awal walaupun jam menunjukkan jam 4, 3, 2 .  Ia memang berkesan ya.  Gaya promot tidak menjadi.  Abaikan.


1. Tutup Laptop , Ya, cara ini dapat mengatasi dari tidur lambat, hypothesis baru ,selagi laptop kau dekat depan mata selagi itu kau akan stay depan laptop tanpa rasa ingin menutup mata. hypothesis kedua yang baru.  Sebab apa, selagi facebook dan blog di depan mata, selagi itu kau akan jadi tengkorak yang bernyawa. 

'
2. Pilih Bantal dan tempat tidur yang selesa , yang ni pun penting gak, sebab kalau nak tidur memang kena selesa dengan persekitaran.  Dulu saya harapkan ada selimut kesayangan je, bantal takde pun takpe, tp sekarang bantal kena selalu ada, boleh kawal dari ada eye bag juga.  Ngiahahahah.



3. Jangan Minum Banyak sangat waktu malam , sebab kalau tidur nanti asyik kerap pergi ke tandas, lalu bila dah 3 kali terbangun pergi tandas alamatnya memang terSegar lah kita tak dapat tidur balik.


Picture loading...


4. Jangan Ambil Kopi , haaa yang ni selalu gila student ambil masa tidur, jangan selalu minum kupi-kupi okey, kalau sekali dua tu boleh lah , tapi jangan selalu, masa final dulu hampir hari-hari saya ambil kopi, hari-hari tu dalam seminggu, jadi say no to coffee please.  Kalau dia kata ada Kollagen tu abaikan itu untuk yang dah kahwin je, hik hik hik faham tak? hik hik hik



5. Bayangkan Hantu akan muncul kalau kau duduk sorang-sorang di tengah malam , cara terbaik untuk diri saya tidur awal, kalau semua orang dah tidur, saya akan muhasabah diri " alamak, semua dah tidur " tiba-tiba start fikir bukan-bukan , bunyi orang mengeruh pun boleh jadi seram. grrr.



Actually ada banyak lagi  tips untuk orang insomnia antaranya Selalu bersenam, tetapkan waktu untuk tidur, dengar ayat al-Quran, borak dengan kawan sampai bosan dan bermacam-macam lagi.  So saya guna yang ini je.  Senang nak tidur, dan tak payah nak susah kan orang lain. 


Dan kini saya dah boleh tidur seawal pukul 11-12 *tersenyum.  Iklan tamat.

70 komens:

Eyra syahirah said...

kopi dan nescafe tidak elok di amal kn selalu... :)

twinkle twinkle said...

huhu,,betul2 kopi ni buat org xnk tdo jadinya

tqaAwesome said...

baca buku, confirm menguap---> tros tido !!
huhu betol2, jgn minom nescafe, nescaya xleh tidor lah gamak nye..

heehee ^__^

syufaa said...

1. Kadang2 tak tutup sbb download series drama..hikhik =p

2. ini wajib! juga bantal busuk kne ade! :DD

3. kalau dh dok kt bilik..maleh nak minum dh, sbb kne trun bwh..hihi, jd minum puas2 bile trun dinner! :DD

4. tak suke kopi..uhukkk2..

5. hohoh..ini selalu kotttt! tutup mata je..smpai ttdo..

Puteri Iqa Izyan said...

hahaha...terbaik lah tips.
iqa pun sme,
cuti sem nih mmg asek tdo lmbt je...

sudahnye, kne set mind tutup laptop cepat2. jgn men smpai lwt mlm sbb esok still ade. hoho

afiqah said...

Halamak. Nice nice. haha
Fiqa pun skrg ni tidur awal sngat.
hehe

aniji said...

hehehe..yg bygkan hantu dtg tuu xleh blah..haha....

wunny said...

tips2 ni best. kena tidur awal since nak dekat masuk belajar dah.. =.=

jom sini. http://wunny91.blogspot.com/2010/12/durian-dan-perbuatan-buruk.html

manggosteen said...

kadang2 minum kopi pon lena je tidur..
sbb ia bergantung pada mentality masing2..
effect dari kopi tu sikit je..

nora said...

no 5 tu selalu terjadi

huhuhu

nora said...

no 5 tu selalu terjadi

huhuhuhu

ProfHariz said...

Wahhh.. Saya sekarang bekerja sudah mampu tidur awal pukul 11~1PM.. Dulu selalu overnite depan pc..

Mata nie dah naik lebam macam panda :P

http://profhariz.com

Fariq said...

ysy.. bsnysk betul orang bagi tips ari ni,, yang ni paling bagus utk diapply,, sebab berkenaan tido, kawan pon mmg dari dulu tak bley tido awal..


Big Gathering 2010 @ Time Square

Diya Edhayaa said...

part 1 & 5 plg suke..
huhuhu...
ad hipotesis ag tuu.. tp sgt2 btul.. sb snri alami..
kalau dgr crite hantu pn, automatik x brni nk bjge sorg2.. hehee~

AIMAN said...

wawawawww nice cartoon.. comel la..
aiman like this!

y-A-n-A said...

akhir2 ni selalu tidur lewat..
ni dah ada tips le praktis..
moge2 dpat tido awal.. :DD

ɐɥs+ɐɟ said...

hee^^ saya setuju sgt.
slg blog dan fb ada dpn mata, mmg xtido la jwbnye..
broadband pun sampai da lepas limt ni, dok on9 je cuti2..tak dpt promote blog, sbb tenet lmbt sgt. mau dkt stgh jam tunggu 1 blog loading.. grrr..

Enna Banana said...

ahahaha..betul tuh! enna susah tidur sebab sllu tidur petang, camne tuh? aha

ciknabil-a said...

kna byg hantu tido kat sblh gak kew akk? hee.. xnak la..

Zetchi Henry said...

okay!
malam ini saya dapat tidur dengan amanlah'
thnx sis..
hehhe
anyway kamu jahat!
huhu jgn rampas
ain kesayangan saya tau!

azi nur said...

takotnye antu..kalau saye xkonfiden nk totup mate... terbeliak bijik mate sampai besokk..hikhikhik

rossoneri said...

ain,bukan kalau bersenam n borak dgn kwn tu lagi bertambah tak mengantuk ada lah...hahah

Dark Chocolate said...

yesss. memg suka online. i yg baru aktif berblogging ni, memg akan tdo lwt lah. sebelum ni letak laptop kt bilik. kul 1 2 ah tido. skrg ltak kat luar. haha. kul 12 dh tido :)

MIMIE AIZA said...

cumil la katun tuh :)

Rara Nasiha said...

kalau aku bayangkan hantu nak muncul, lagi takut nak tidur. :)

Amna.Qadeeja said...

hehehe sy pn sdh jadi burng hantu skrg..eye back xyh ckpla kih3
btw ade tag tuk ain hehe

http://maiqadeejazzz.blogspot.com/2010/12/pertandingan-template-tercantik-by.html

Ujang9897 said...

tips utk tidur paling senang..berjaga tgh malam..nanti tidur la..hee

hiro said...

kena men fm11 dulu..bru lena tdo..keh2.

azizan4444 said...

comel lukisan tu..hehe..paling awal waktu tdo skng dlm pkul 4 5 pg..dan pling lewat lps subuh terus..wuuu

MiszMaryaNe said...

hehe, tips baik jgk tu,
rse yg no 1 tu akk bley ikut, kui3

Kasim Ahmad said...

bayangkan hantu datang.. heehe.. lucu

nazirulhazwan~ said...

chumel la lukisan2 tu,hehe bleh lawan shadawentz da ni.hehe

Si Gadis Semasa said...

sekarang kena biasakan tidur awal . T__T nanti dah masuk kampus balik susah . heheh :)

Cikbelog said...

walaupun saya minum kopi, saya tetap tido tak hengat dunia..hiahaha

~hAKim ZaiLAn~ said...

ahahahah...adoih..tips klaka..
aceli cik ain mlukis pakai pensel then amek gambar ke apa?huhu..

Hasnah said...

Yang no satu tu la yang paling susah nak diatasi taw cik ain...
grrrr~

btw.. Asna dah undi ain 2 kali.. for sure Ain akan menang!! hee~ :D

NuR 'aQiLaH said...

ekceli kan. kosong kan otak.
jgn pk pape.
bila otak tenang x pk pape,
otomatik tetidow..huhu

echah mashuri said...

tips pertama tuh mmg betul sgt2,,huuh..kalau selagi xttp lptop slgitu xnak tdo..heheeh

Fxysche Nas said...

org lidi yg comellllll..
=D hehe
akak pon selalu de mslh tido..
xmmpu buat ape..bejage je
tp pagi tu qodo tido smpai tghri..muehehehehe

Ali ridha said...

Elok la amal kopi sebelum tidur.supaya badan bertenaga esok pagi.tidur pasti lena.hahaha....

bergurau jer.........

Ain Zulaikha said...

eyra : :)

twinkle: ehehhehe..

tqa : just jgn amik bnyk2 kupi2 tuh.. hehe

syufaa : hehehe byk nye syarat dia..

iqa : hehe lain org lain cara dia

manggo : jangan ambil kuantiti yg byk

nora : hehehe same lah kite

hariz : hehehe jgn ckp a sy pn sme

fariq : semua org pun suka tido.. hehe

diya : hehe betul tu..

aiman : aik, minat kartun je ke? hahaha

yana : kahkahkah.. ok2


fiqah : awal mcm ne tu fiqah ?

aniji : hhehehe slalu terbayangkn T_T

wunyy : betul2x, kena la tido awal

fasha : hehe dah gi tido hehehe

enna : tidur petang tak sihat lah enna.. huhu =.='

nabila : haha tak de ah sampai gitu.. hehe

zetchi : sy jahat kejap je.. hehe

azi : ngiahahahha tutup mata!

rosso : I mean bersenam di waktu petang, bg badan sihat, epas tu borak dengan kawn sampai bosan tak tahu cakap ape gerenti mengantuk

dark : bagus2x.. hehe

mimie aiza : hehe thanks :)

rara : gi peluk mak gi.. hehe

amna : thanks, menarik akan difikirkan

ujang : ape tu? hahhaa

hiro : fm11 tu apa?

azizan : puyooooo! dasat2.. lambat betul..

kak mary : hehehe jangan lupa tidur malam ni kak ..

kasim : hehehe o.o

naz haz : shada wentz? hehe dia lagi power dari saya

gadis semasa : betul2, nanti terbangun lambat kan susah

cik belog : hahaha dasat tuh

hakim : sy lukis pakai pen, lepas tu sy scan :)

hasnah : terima kasih byk2x :)

aqilah : sy time tido mmg suka fikir bukan2 hik hik hik

echah : tu lah kita ni asik nak on9 je kan.. heheh

akak fxy : hehe thanks, wah qodo sampai tengah hari mmg best la, sy tak leh tido balik lpas bgn T_T lg2 time orang kol.. huhu

alif said...

wah bgusnya tips ni tq k

Mohd Fitri said...

terima kasih bagi tips berguna. tapi saya dah buat semua ni juga dulu, tak berhasil. ngeh3

.:Aishah Zailani:. said...

ahaha santek lukis kartunnyew. :)

Muhammad Farid said...

saya harap mata anda masih macam biasa dan tak BESAR... hehe...

Yup...kopi ada kafein, of cos tak bleh tido...

Semoga anda dpt tido dgn nyenyaknyaaa...hantu...hahahhaah

Cik Yana said...

nak tambah satu.
Jangan fikir apa-apa.
Biasa kalau korang fikir pape dalam otak mesti susah nak tidur.
Kalau nak fikir pun, at least, fikir satu benda je iaitu tidur :P

Yanie J said...

thx share tips ni hikhik..
tp smua tips2 kt atas tu yanie nk try test tp xbhsil..1 ag nk tmbah,off kn hp.sb time tdo salu sgt de org kacauuu...uwaaaaaaaaa ;/

AIMAN said...

kartun minat.. blog ain minat.. suma minat la.. :P

iniialahaku said...

okeh..suma dah da n dah buat..jom tido

Amalina Jo said...

malin mmg tak mnum kopi ke nescafe ke senang je tido :D

tenangsudey said...

wah nice picture.... keep it up

-telordibasuh- said...

bace doa tido je....hahaha...

E.d.Y said...

haha..tips yg bagus

Fay said...

aiyooo. saya jenis senang nak tidur. walaupun dah minum nescafe. =.=

ahmad endo said...

kadang2 pker pasal antu tu kin lena tido ow...hehehe

mira_nas said...

huhu.. lagi satu..elakkan tidur petang..malam mesti lena punya~

Sophia Rani said...

hahaha.. i loike so much...

tu laa.. selagi on lappy jgn harap la nak tdor... melainkan line corrupt...

sya hassan said...

law nak kasi mate ngantokk..cik gebu bce buku..kompem 5minit lps tue da msuk dunia mimpi..bertemu dgn prince charming..oppsss..hahaha

mie said...

gue suka minum air banyak2...
nak buang toksin..
nak berjaga-jaga

lolitasinta said...

wahhwaahh !! hee . klu loli pn pk care yg lass uhh !!
takowt3!!
ag3 ble t na neok cite damping malam !
aiyoookkk
ngee

dabuldahi said...

comeinya lukisannn

Zuratul Ain said...

Saya kalau fikir hantu lagi lah tak boleh tidur haha.Tak light off lah alamatnye.

She's retarded said...

tips terbaik!

faiq said...

tdo kne bukak laptop...baru bole download movie baru..:)

HaNTwO said...

kalo nak tido awal dengan lena sila bekerja sampai lebam pastu balik umah dah letih konfem tido xpikir pape dah heheh..

TiMmiE said...

yang no.5 tu penah buat bbrp kali..takut sgt ingtkan xboleh tido. tp tau2 da pagi.hehe

mia.lia said...

haha,,btol2..yg no3 uh bez..haha
pagi2 bgun..tros gi tndas..hehe

kembatolo™ said...

cara lagi mudah, nak tido, pejam mata.
hahahha

ANATI SOKI said...

minum susu panas sbllm tido.. confirm tido dgn neynyak nya..

Dya said...

pe kaitan bantal ngan eye bag eyh...;)