May 9, 2011

Tips to improve your typing speed / skill part 3

PERHATIAN : Sila baca dari awal untuk lebih faham :)

Tips to improve your typing speed / skill part 1
Tips to improve your typing speed / skill part 2


Minggu lepas kita dah belajar macam mana nak gunakan jari untuk menaip huruf  a , s , d , f  dan j , k , l , ;  kan?  Siapa yang tak boleh nak taip tanpa tengok keyboard please lah jangan mengada-ngada nak teruskan dengan part 3 ni, hehe ..  Sila ke Part 2 dulu ya sampai mahir.  Tapi tak yah mahir sangat pun tak pe lah, sebab saya pun kekadang boleh lupa jugak pada permulaan.


Continue Lesson


Now, lets we start our next lesson, cara menaip huruf g dan h pula.  Senang je, korang just alihkan jari telunjuk .


1.  Jari telunjuk tangan kanan untuk menekan huruf   h

2.  Jari telunjuk tangan kiri untuk menekan huruf   g






So mari kita taip huruf di bawah dengan laju tanpa melihat keyboard!!!

gggg  gggg  gggg  hhhh  hhhh  hhhh  hhhh gg  gg  hh  hh  gh  gh  hg  hg  asdf  asdf  asdf  asdf aaaa  aaaa   aaaa   aaaa   aaaa  ssss  ssss  ssss  dddd  ffff  ffff jjjj  jjjj   jjjj   kkkk   kkkk   llll  llll   llll  ;;;;  ;;;;
   asdf   asdf   asdf   asdf   asdf   asdf    jkl;   jkl;   jkl;   jkl;   jkl;   jkl;   jkl;   asgj   jjgh   kl;h   hkjl  gghh  gafa  gaha  ahha  agga  dghl  dghl  dalg  dalg  dalh dalh dalh  hall  hhll glha  glha  gg   hh  gg  hh  jh  jh  a  s  d  f  ;  l  k  j  h  g 

Cuba sehingga boleh banyak-banyak kali ya,  jangan berkhayal semasa memandang setiap huruf.  Kot tetibe teringat Hrithik Roshan menari-nari depan skrin ke, Pasha Sander Terbaring depan skrin ke kan.  Terus hilang ingatooonnnn Hohohoho!
Then, please practice make perfectoooooosssss my dearest.


Minggu depan  kita akan belajar macam mana nak taip huruf q , w , e ,  r   dan  u ,  i ,  o ,  p .    Have fun!!

36 komens:

Puteri Iqa Izyan said...

hehe. bagus gak benda ni.
iqa selalu typo. muehehe

cikida said...

wahh,,ade care lah...nice info..best nih..cm men game pon ade..hehe.=)

cik heroin said...

sy dh try tp agk lampi T.T

cara elak gangguan seksual di pemerintahan najib razak

Miss Shikio said...

memang info berguna

heheheh~

JIJI YU said...

terseliuh jari aku weh

Ain Zulaikha said...

kalau terseliuh gi lah berurut

Farhan Zulhusmi said...

yeke??
boleh cuba nie...thanz erk...:-)

APi said...

dah nak expert dah ni..
keh keh keh

Syafiq Rosli said...

sy rasa..sy men blog ni..kelajuan taip bertambah..:)

Ain Zulaikha said...

semua orang pun macam tu :)

Aimi dan Pakcik Hashim said...

malas nak belajar balik
keke

Ain Zulaikha said...

HAHAHAHHA! untuk siapa yang nak saja..

HZQH said...

membantu sangat kak :D

fyna said...

dulu time sekolah teknik..fyna kene taip tanpa tengok keyboard~ sgt senang..tp kan sekarang ni kene tgk keyboard pulak =.= kene belajar balik

b a m b a m ' s said...

perggghhh~!! terseliuh jari den!hehehehe

YOUsoF said...

Rajin dan rajin sungguh Cik Ain! Mekaseh ye!! ;)

YOUsoF said...

Rajin dan rajin sungguh Cik Ain! Mekaseh ye!! ;)

Izyan Masri said...

USEFUL BETUL BENDA NI.BARU LAJU SIKIT YAN MENAIP.KIHKIH :D

emieysandra said...

adess..kucing ain zulaikha lak yg dok goyang-goyang ekor dpn emiey nih ;)

shahjiehan said...

hahhaa... latihan jARI Yang mnarik... hahahha

shahjiehan said...

tq info jari ni... nnt nk taip pantas gile.. jom lawan!!! hahaha

m!3yr4h_LolLy said...

nice info.. hihi.. ;)

Cik Su Life Cycle said...

nice and interesting tutorial.. hehe.. jangan lupa minggu depan buat lagi satu ek

Solihin Zubir said...

tp kalau dh terbiasa dgn cara tersendiri, rsa lenguh nak blajar skill ni.. heheh..

alexa yussida said...

seronok sbb cara baru..slama ni bantai je type asalkan pntas..hehe :)

Firdani said...

hehe..mcm main piano lak ain..:D
pape pn nice tuto..tp kna bljr from part 1 dlu la ni..:)

rara pinkmafia said...

ala tak reti lah.lembap jugak hehehee.

Ini Kisah Tia said...

waaa . sedang berusaha . asdf masih terkial-kial . hohoo ..

Adlan said...

oh.oh.oh..pening!!!!!! haha

Ain Zulaikha said...

hehehe lawak lah korang ni , thanks and selamat cuba pada yang mencuba..

bantalbucuk said...

kalau hritik roshan boleh kawal lagi..takut makanan je yang lalu depan mata..hehe

p/s: comel sangat header tu..siap de bunga2.. ^_^

l a l a , S h a h e i l a said...

Aish! teringat pulak time ambil pengurusan sem 1 dan 2..hehe blaja keyboarding..

^^

Ain Zulaikha said...

terima kasih bantal bucuk :)


lala shaheila : sama lah kite:)

LAILA ... said...

takuutt na make up.. nnt jd awkward. heee~

... said...

as salam..
wah! bestnya!!
haha~ main2 tekan ikut cam kat atas. jari lebam2

=p

ok tipu. best.
tapi saya tada biasa lagi dengan teknik kat atas. kena praktikkan selalu..

cara sekarang pun hentam jer..laju tu tada aa..huhu

creamzeyglazat said...

owhh this my lesson masa study dlu kat UiTM.. we have 3 level on this lesson .. now dah cekap ..smpai keyboard kat phone dah cekap hihihi :D